Ät rent, rått, enkelt, avskalat, naturellt, fräscht och giftfritt
Hur och vad ska man egentligen äta? Idag finns det så många olika teorier och åsikter att man blir alldeles snurrig. Något som gäller en dag behöver inte gälla nästa. Det är LCHF, Atkins, 5:2, AB-noll metoden, Stenålderkost, Paleo, Viktväktarna, LCHQ, GI-metoden, Dash-dieten, Rawfood, Eat clean, glutenfritt, laktosfritt, vegetariskt, veganskt etc etc. Jag följer ingen diet och avskyr allt vad dieter heter. Jag röstar på vanlig hederlig husmanskost med utrymme för godsaker både här och där! Allt handlar om balans. Jag har fått hem massor med bra kokböcker med olika inriktningar och även om jag inte följer någon diet finns det massor av goda recept och influenser att hämta från dessa. En av vårens kokboksnyheter är Ät naturligt av Tess Ward. Den har den heltäckande underrubriken Ät rent, rått, enkelt, avskalat, naturellt, fräscht och giftfritt.
Att äta rent är en livsstil, ingen viktminskningsdiet. Inget livsmedel är förbjudet men man eftersträvar att äta livsmedel i så ren form som möjligt. Man ska undvika mat som är processad, raffinerade produkter som vetemjöl och socker, hel- och halvfabrikat, tillsatser, kemiska smakförstärkare och färgämnen. Många utesluter också gluten och mjölkprodukter.Istället riktar man in sig på näringstäta råvaror som grönsaker, frukt, rotsaker, bär, nötter, frön, råris, bovete, quinoa, bönor, ägg, kokosmjölk, baljväxter, tofu, fullkornsprodukter, viltfångad fisk, naturbeteskött eller vilt, kokosolja, rapsolja, olivolja, och självklart vatten.
Jag blev jätteförtjust i Tess Wards omslag på sin kokbok. Den är liksom i kartong och är precis som hennes recept avskalad, naturell och enkel. Men snygg och läcker för det! Inuti är boken också ganska enkel. Inga överdrivet färgglada och vackra bilder. Tvärtom enkla bilder och flera är ganska små i storlek. Det är mycket text och en del text har ganska litet typsnitt. Lite annorlunda layout alltså jämfört med de flesta andra kokböcker som kommer ut just nu.
Det finns massor av bra recept. Basrecept som fonder, buljonger, oljor och dipsåser/såser, dressingar. Sedan är boken indelad i kapitlen rent, rått, avskalat, enkelt, naturellt, fräscht och detox. Många rätter är vegetariska men det finns även recept innehållandes kött, fisk och fågel. Några exempel på rätter är Yogaskål, Laxtartar, Grön blomkålscouscous med pumpafrön, Musslor med Bloody Mary, Glutenfritt bröd med linfrön och pumpafrön, olika juicer och smoothies, supermjölk och glass. Lite av varje med andra ord.
En spännande kokbok som hyllar kreativ matlagning där recepten ska vara effektiva, praktiska och fullproppade med smaker!
Senaste kommentarer