Bästa pizzadegen

En riktigt krispig och god hemgjord pizza bakad på bästa pizzadegen.

En riktigt krispig och god hemgjord pizza bakad på bästa pizzadegen.

Igår blev vi så sugna på pizza. Inte någon trist köpepizza utan en riktigt god och krispig hemgjord pizza. Degen och tomatsåsen är en stor del av hemligheten bakom den ultimata hemmagjorda pizzan. Jag har genom åren hittat receptet som ger den godaste pizzan någonsin. Riktigt god pizzadeg, slät hemgjord tomatsås med massor av smak och välmatchade toppingar blir det världsklass.

Vad gäller topping får man gå efter eget tycke och smak. Vi gör ofta flera olika varianter som vi delar. Då kan man äta en bit av varje, eller flera bitar av en sort. Bearnaisesås finns alltid på bordet för den som vill ha. En del vill ha bea på toppingen, andra som jag vill doppa kanterna i såsen.

En riktigt varm baksten ger krispiga och goda pizzor.

En riktigt varm baksten ger krispiga och goda pizzor.

Vi använder oss av en baksten från Weber.

Vi använder oss av en baksten från Weber.

Nu till knepet som ger dig den bästa pizzan. Använd pizzasten/baksten. Vi har en från Weber. Allra bäst blir det på grillen men funkar lika bra i ugnen. Det viktiga är att stenen är riktigt varm. Värmen i stenen förs över till degen vilket ger en riktigt fin och krispig yta. Har man inte tillgång till en pizzasten kan man låta en plåt stå i ugnen tills den är riktigt het och därefter lägga pizzan på den. Undvik att sätta in en kall plåt med pizzan på i ugnen. Tiden på grill/i ugn varierar beroende på hur tunn deg man har kavlat ut. Ha koll så du inte bränner pizzan För att se om den är klar lyfter du på den och ser undersidan av degen. Den ska ha en fin gräddad färg.

Bästa pizzadegen

Bästa pizzadegen

Jag kavlar ut på mjölat bakplåtspapper.

Jag kavlar ut på mjölat bakplåtspapper.

Pizzadeg, 4 port

25 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl vatten
7 dl vetemjöl special

Blanda jäst, socker, salt, olja och ljummet vatten en bunke. Rör i mjöl. Ta lite i taget och knåda ordentligt tills degen är fast och elastisk. Jäs degen i bunken, helst i kylen över natten men annars under bakduk i cirka 45 minuter. Dela degen i 3-4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord eller som jag på mjölat bakplåtspapper.

Smakrik och god tomatsås.

Smakrik och god tomatsås.

Tomatsåsen ger riktigt fin smak.

Tomatsåsen ger riktigt fin smak.

Tomatsås

1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk oregano
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 tsk balsamvinäger

Riv eller finhacka vitlöken. Fräs den i kastrull i olivolja i några sekunder. Lägg i tomatpuré och låt fräsa med någon minut. Blanda i övriga ingredienser och låt puttra långsamt i 20 minuter. Rör om då och då. Låt svalna innan den läggs på pizzan.

Köttfärs och salami.

Köttfärs och salami.

Skinka och köttfärs.

Skinka och köttfärs.

Vi gjorde tre olika toppingar igår. Crock Pot-lagad köttfärssås (sjukt gott och smakrikt), skinka och salami. På köttfärspizzan gillar vi att knäcka över ett par ägg, på skinka- och salamipizzan är det gott med skuren lök. Mitt tips är som sagt att ta det just ni gillar och vad som finns hemma i kylen. Se till att använda en god smakrik ost som ni river och lägger på. För mycket ost blir inte inte gott då den lätt tar över samt gör pizzan mjuk och saggig. Lagom är bäst!

Kolla in botten och kanterna - perfekt bakad!

Kolla in botten och kanterna – perfekt bakad!

Ät och njut!

Ät och njut!

Lycka till med pizzabaket!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *