Det tog tid men det var det värt
I förra veckan skrev jag ett inlägg om att man förknippar olika maträtter med olika veckodagar, bland annat nämnde jag raggmunkar, pannkaka och tacos. När jag skrev det och såg bilden på raggmunkarna blev jag så himla sugen på just raggmunkar och fläsk. Det var riktigt länge sedan vi åt det sist. Det fick därför bli veckans första middag.
Frasiga gyllengula raggmunkar med knaperstekt rimmat sidfläsk, hemgjord lingonsylt och fräscha grönsaker. Gudagott!!! Det tar sin lilla tid att laga denna rätt, men det var det värt eftersom det var så gott.
Ett tips är att finriva potatisen och inte göra för tjocka raggmunkar. Då blir de som frasigast och godast.
Raggmunk med fläsk, 4 port
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g fast potatis (finriven)
smör
Till servering:
rimmat sidfläsk
lingonsylt
grönsaker
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den fint direkt ner i äggsmeten. Smält smör i en stekpanna. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket. Servera raggmunkarna med fläsk, lingonsylt och grösnaker.
Åh herregud, det var länge sedan jag åt raggmunkar! Nä, det blir nog till att göra och bjuda familjen på – alltid lika roligt att överraska med ”bortglömda” rätter 🙂