En alldeles (o)vanlig julafton
Att fira jul i fjällen är precis som att fira jul på vilket annat ställe som helst. Men ändå inte! Barnens skidskola bryr sig inte om vilken dag det är utan börjar precis som alla andra dagar 9:15. Det är bara att stiga upp lika tidigt som vanligt och bege sig ut i backarna.
Julafton i Björnrike bjöd på underbart vinterväder. Perfekt underlag i backarna och ett par minusgrader. Solen tittade dessutom fram bakom molnen och fick hela fjällvärlden att glittra! Det fanns många tomtar i backarna under dagen. Dels Skistars egen personal som bjöd alla på varm saft, kaffe, godis och pepparkakor, dels många barn och vuxna som klätt ut sig dagen till ära. Så julstämning var det gott om!
Efter att ha firat jul i fjällen senaste åren har vi skaffat oss vissa traditioner. Vi stiger upp och äter frukost, åker skidor fram till lunch, äter lunch och åker skidor fram till Kalle. Glögg, piff, matlagning, tomtebesök och julbord. Ungefär så ser körschemat ut!
Till frukost äter vi risgrynsgröt med julmjölk och äntligen skär vi upp julskinkan och avnjuter den till hembakat tunnbröd, hemgjord äppelmos och senap (sk skinkstut). Vi dukar även fram andra godsaker som tex cheddarost, leverpastej och salamikorvar.
Jullunchen är dopp i grytan med vörtbröd och julkorv. Skinkstutar och annat gott avnjuts också. Julöl, snaps och julmust.
Julmiddagen är traditionellt julbord. Vi kör på klassikerna som tex skinka, köttbullar, prinskorv, ägghalvor, jansson, sylta, olika patéer, ost, sill, grönkålspaj, leverpastej, korvar, gravad lax, bröd, potatis, rödkålssallad, brysselkål och olika tillbehör till allt detta. Julöl, snaps och julmust (smyger in cola också då jag tycker det hör till). Efterrätten blir saffransbröd, pepparkakor, wienernougat, knäck, chokladaskar och julkakor. Det finns alltid något för alla!
Senaste kommentarer