En Mathems-rätt men ändå inte

Vi har fortfarande kvar två rätter från förra veckans barnmatkasse från Mathem att tillaga. Dels Krämig lax med grönsakspasta, dels Luigis fläskkotletter i gräddsås. Laxen fick bli kvällens middag.

Maträtten som Mathem har recept på är alltså Krämig lax med grönsakspasta. Nu får man tänka på att det egentligen bara är inspiration och förslag. Man behöver ju inte alls följa receptet. Fetaosten hade vi redan använt upp till annat och pasta ville vi inte ha till laxen idag. Jag skapade därför min egen variant.

Kvällens middag blev ugnsbakad lax med pestotäcke (hemgjord pesto blandat med ett par matskedar creme fraiche). Till detta proteinrik quinoa som jag blandade med basilikadressingen som föreslogs i det ursprungliga Mathemsreceptet. Grönsaker av olika slag och en nyttig thai chili-sås på sidan om (thai chili-sås blandat med kvarg).

Ugnsbakad lax med basilikaquinoa

Laxen var perfekt tillagad. Mjäll, saftig och med underbar smak från både fisken i sig och den goda toppingen. Quinoan fick en härligt syrlig smak från basilika-dressingen som verkligen piffade upp det annars ganska tråkiga tillbehöret. Grönsaker och sås perfekta komplement. Sammanfattningsvis lika lyckad laxrätt som vanligt!

Krämig lax med grönsakspasta, 4 port

500 g laxfilé
salt och peppar
2 dl creme fraiche
100 g fetaost
Skalet av 1 citron

400 g pasta
200 g morötter
1 zucchini

Dressing:
1 kruka basilika
Saften från 1 citron
4 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Koka upp vatten till pastan och sätt ugnen på 200 grader.

Blanda crème fraiche med fetaost i en bunke. Tvätta citronen och riv skalet och blanda ner i fetaoströran. Salta och peppra varje filé efter smak. Bred på fetaoströran över laxen och sätt in i ugnen ca 15- 20 min. (Beroende på ugn så kan tiden variera lite.)

Dressing: Mixa basilika tillsammans med olivolja, citronsaft, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar med en stavmixer.

Koka pasta efter anvisning på paketet. Skala morötterna och skölj zucchinin. Hyvla långa strimlor av morötterna och zucchinin med en potatisskalare. Sila av pastan och blanda den med de strimlade grönsakerna och basilikadressingen.

Servera till den fetaostbakade laxfilén.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *