Glutenfri blomkålspizza

Idag lagade jag till en glutenfri pizza enligt recept från Filippa Salomonssons senaste kok- och inspirationsbok Sockerdetox som jag recenserade tidigare i veckan. En glutenfri pizza där botten görs på riven blomkål, ägg, parmesanost, mozarellaost och salt. Toppingen går självklart att variera efter eget smak och tycke och vad som finns hemma i just ditt kylskåp.

Glutenfri blomkålspizza.

Glutenfri blomkålspizza.

Filippa ger i boken förslag på topping med välbekanta italienska smaker av tomat, champinjon, mozarella, oregano och basilika. Jag gjorde två varianter – en med tomatsås på botten och topping bestående av färska champinjoner, rödlök, paprika, kyckling och parmesanost samt en med kronhjärtskockskräm på botten och toppad med kokta skivade rödbetor, tomat, paprika, parmesanost och hackade valnötter.

En god och hälsosam pizza för alla!

En god och hälsosam pizza för alla!

Botten fick en perfekt skorpa och hade en riktigt god smak. Den smakade inte blomkål utan mer ostigt på nåt sätt – svårt att beskriva. Båda toppingvarianterna var helt fantastiska! Goda, mättande och bara rent ljuvliga! Den här glutenfria pizzan gav inte alls samma tunga känsla i magen som man ibland kan känna efter att man ätit en vanlig pizza. Istället blev jag full av härlig ren energi! Visst, den kan inte ersätta ”vanlig” pizza men är ett bra alternativ, inte minst till vardags.

Glutenfri blomkålpizza, 2 port

1 litet blomkålshuvud
2 ägg
1 + 1/2 dl riven mozarellaost
1 1/2 dl riven parmesanost
1/2 tsk oraffinerat salt
100 g champinjoner
1/2 gul paprika
1/2 dl tomatsås utan socker
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
färsk basilika till servering

Värm ugnen till 220 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Riv blomkålshuvudet och blanda med äggen, 1 dl mozarellaost, parmesan och salt. Sprid ut smeten på bakplåtspappret till två runda pizzor. Ställ in i ugnen och grädda i 15 minuter. Stek champinjonerna i kokosolja medan pizzadegen är i ugnen. Skär paprikan i små bitar. När botten är klar, toppa med tomatsås, stekta champinjoner, paprika, timjan, oregano, 1/2 dl mozarellaost och färsk basilika. Sätt in i ugnen och grädda ca 3 minuter till eller tills osten har smält.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Sandora skriver:

    Hmmm… det kanske man ska testa! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *