Glutenfri blomkålspizza
Idag lagade jag till en glutenfri pizza enligt recept från Filippa Salomonssons senaste kok- och inspirationsbok Sockerdetox som jag recenserade tidigare i veckan. En glutenfri pizza där botten görs på riven blomkål, ägg, parmesanost, mozarellaost och salt. Toppingen går självklart att variera efter eget smak och tycke och vad som finns hemma i just ditt kylskåp.
Filippa ger i boken förslag på topping med välbekanta italienska smaker av tomat, champinjon, mozarella, oregano och basilika. Jag gjorde två varianter – en med tomatsås på botten och topping bestående av färska champinjoner, rödlök, paprika, kyckling och parmesanost samt en med kronhjärtskockskräm på botten och toppad med kokta skivade rödbetor, tomat, paprika, parmesanost och hackade valnötter.
Botten fick en perfekt skorpa och hade en riktigt god smak. Den smakade inte blomkål utan mer ostigt på nåt sätt – svårt att beskriva. Båda toppingvarianterna var helt fantastiska! Goda, mättande och bara rent ljuvliga! Den här glutenfria pizzan gav inte alls samma tunga känsla i magen som man ibland kan känna efter att man ätit en vanlig pizza. Istället blev jag full av härlig ren energi! Visst, den kan inte ersätta ”vanlig” pizza men är ett bra alternativ, inte minst till vardags.
Glutenfri blomkålpizza, 2 port
1 litet blomkålshuvud
2 ägg
1 + 1/2 dl riven mozarellaost
1 1/2 dl riven parmesanost
1/2 tsk oraffinerat salt
100 g champinjoner
1/2 gul paprika
1/2 dl tomatsås utan socker
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
färsk basilika till servering
Värm ugnen till 220 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Riv blomkålshuvudet och blanda med äggen, 1 dl mozarellaost, parmesan och salt. Sprid ut smeten på bakplåtspappret till två runda pizzor. Ställ in i ugnen och grädda i 15 minuter. Stek champinjonerna i kokosolja medan pizzadegen är i ugnen. Skär paprikan i små bitar. När botten är klar, toppa med tomatsås, stekta champinjoner, paprika, timjan, oregano, 1/2 dl mozarellaost och färsk basilika. Sätt in i ugnen och grädda ca 3 minuter till eller tills osten har smält.
Hmmm… det kanske man ska testa! 😀