God och vacker äppelkaka med kokostopping
Det låter helt knas men (den meteorologiska) hösten är faktiskt redan här, än så länge endast längst upp i norr. Det dröjer dock inte länge förens hösten knackar på dörren här nere också. Höstterminen har i alla fall startat och alla måsten som följer med det. Höst är lika med svenska äpplen för mig. Äppelträdet hemma har redan fullt med äpplen som mognar i rasande takt. Det kommer bli svårt att ta reda på alla dessa men så många äpplen som möjligt tas om hand. Att baka en äppelkaka eller äppelpaj är ett bra sätt att ta reda på sina äpplen. Passar perfekt till efterrätt eller mysig fika. I helgen bakade jag en helt fantastisk äppelkaka med kokostopping. Receptet poppade upp i en reklambanner på mitt FB-konto. Jag tyckte det lät gott och klickade mig in till receptet som finns på Allers. Kul att testa något nytt!
En härlig fluffig och god äppelkaka på mördegsbotten med krämig vaniljfyllning och krispig kokostopping. En riktig höjdare!E Passade perfekt att servera en solig söndag tillsammans med familjen och mina föräldrar som kom på besök. Jag gjorde kakan laktosfri genom att använda laktosfria produkter. Till kakan serverade vi en god vaniljglass. Fantastiskt gott! Det här kommer jag baka igen!
Krämfylld äppelkaka med kokostopping
Mördegsbotten
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 äggula
Fyllning
4 dl crème fraiche
3 ägg
3/4 dl socker
finrivet skal av 1/2 citron
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 syrliga äpplen
Kokostopping
2 dl kokosflingor
1/2 dl socker
1 ägg
Börja med att snabbt hacka samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en rund pajform som mäter ca 24 cm i diameter och har löstagbar botten. Degen bör gå ca 4 cm upp på kanten. Ställ formen kallt att vila i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°.
Rör samman crème fraiche, ägg, socker, citronskal och vaniljsocker. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär snitt i den kupiga sidan av äppelhalvorna, men inte helt igenom. Lägg ner äppelhalvorna med den kupiga sidan upp och häll fyllningen runt dessa. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen och grädda kakan i ca 40 minuter.
Medan pajen gräddas görs toppingen. Blanda samman samtliga ingredienser i en kastrull. Värm upp under omrörning. Låt därefter massan sjuda försiktigt ett par minuter på svag värme under omrörning tills smeten blir blank och lite seg. Ta kastrullen från värmen.
Ta ut kakan då fyllningen näst intill stannat, men fortfarande är lite krämig i mitten. Höj ugnsvärmen till 200°. Klicka kokossmeten över fyllningen, men låt gärna äpplena vara synliga. Ställ åter in pajen i mitten av ugnen och grädda i ca 10 minuter, eller tills kokostoppingen fått svagt gyllenbrun färg. Servera gärna vaniljsås eller vaniljglass till pajen.
Ser helt ljuvlig ut 🙂