God och vacker äppelkaka med kokostopping

Det låter helt knas men (den meteorologiska) hösten är faktiskt redan här, än så länge endast längst upp i norr. Det dröjer dock inte länge förens hösten knackar på dörren här nere också. Höstterminen har i alla fall startat och alla måsten som följer med det. Höst är lika med svenska äpplen för mig. Äppelträdet hemma har redan fullt med äpplen som mognar i rasande takt. Det kommer bli svårt att ta reda på alla dessa men så många äpplen som möjligt tas om hand. Att baka en äppelkaka eller äppelpaj är ett bra sätt att ta reda på sina äpplen. Passar perfekt till efterrätt eller mysig fika. I helgen bakade jag en helt fantastisk äppelkaka med kokostopping. Receptet poppade upp i en reklambanner på mitt FB-konto. Jag tyckte det lät gott och klickade mig in till receptet som finns på Allers. Kul att testa något nytt!

Krämfylld äppelkaka med kokostopping.

Krämfylld äppelkaka med kokostopping.

Underbart fika i bersån!

Underbart fika i bersån!

En härlig fluffig och god äppelkaka på mördegsbotten med krämig vaniljfyllning och krispig kokostopping. En riktig höjdare!E Passade perfekt att servera en solig söndag tillsammans med familjen och mina föräldrar som kom på besök. Jag gjorde kakan laktosfri genom att använda laktosfria produkter. Till kakan serverade vi en god vaniljglass. Fantastiskt gott! Det här kommer jag baka igen!

Dags att hugga in!

Dags att hugga in!

Krämfylld äppelkaka med kokostopping

Mördegsbotten
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 äggula

Fyllning
4 dl crème fraiche
3 ägg
3/4 dl socker
finrivet skal av 1/2 citron
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 syrliga äpplen

Kokostopping
2 dl kokosflingor
1/2 dl socker
1 ägg

Börja med att snabbt hacka samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en rund pajform som mäter ca 24 cm i diameter och har löstagbar botten. Degen bör gå ca 4 cm upp på kanten. Ställ formen kallt att vila i ca 30 minuter.  Sätt ugnen på 200°. Förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°.

Rör samman crème fraiche, ägg, socker, citronskal och vaniljsocker. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär snitt i den kupiga sidan av äppelhalvorna, men inte helt igenom. Lägg ner äppelhalvorna med den kupiga sidan upp och häll fyllningen runt dessa. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen och grädda kakan i ca 40 minuter.

Medan pajen gräddas görs toppingen. Blanda samman samtliga ingredienser i en kastrull. Värm upp under omrörning. Låt därefter massan sjuda försiktigt ett par minuter på svag värme under omrörning tills smeten blir blank och lite seg. Ta kastrullen från värmen.

Ta ut kakan då fyllningen näst intill stannat, men fortfarande är lite krämig i mitten. Höj ugnsvärmen till 200°. Klicka kokossmeten över fyllningen, men låt gärna äpplena vara synliga. Ställ åter in pajen i mitten av ugnen och grädda i ca 10 minuter, eller tills kokostoppingen fått svagt gyllenbrun färg. Servera gärna vaniljsås eller vaniljglass till pajen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Cecilia skriver:

    Ser helt ljuvlig ut 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *