Groddar skott och mikrogrönt
Är du en av alla dom som lätt och snabbt hastar förbi hyllan med torkade linser, bönor och ärtor? Jobbigt och trist kanske du tänker. Men i själva verket behöver det inte vara så. I boken Groddar skott och mikrogrönt får vi lära oss allt om hur man kan väcka liv i dessa torrbollar. I paketen väntar nämligen hundratals små frön redo att börja spira loss. Sätt i gång och odla groddar och skott. Det är lätt, går fort, det blir mycket och det blir mat! Och de här små spirande liven är riktiga nyttigheter. Groddar och skott är nyttigare att äta en bara frön. När fröet gror blir dess nyttigheter mer tillgängliga för oss. Flera vitaminer och fibrer ökar också i mängd.
Boken Groddar skott och mikrogrönt är skriven av Lina Wallentinson på ett mycket enkelt och pedagogiskt sätt. Alla frön går att grodda men i den här boken har hon valt ut fröer som är enkla att lyckas med, lätta att få tag på, helst kan användas till mat och som ger extra goda groddar och skott. Vi får lära oss om vad som händer med näringen från frö till grodd. Hur det kommer sig att fröet blir så mycket nyttigare och bättre för oss människor. Vi får lära oss det finns två varianter – groddar och skott.
Groddar och skott får sedan en varsin del där författaren steg för steg går igenom hur man blötlägger, på vilka sätt och hur man sedan kan grodda för groddar och odla för skott, hur man skördar, hur man förvarar, en genomgång av grodd för grodd respektive skott för skott och slutligen de mest fantastiska recept där olika groddar respektive skott ingår.
Jag har själv vid flera tillfällen groddat mungbönor. Jag införskaffade en groddningsburk och sedan har det gått som en dans. Lätt, gott och mycket uppskattat inslag till salladen! Efter att ha läst denna bok är jag verkligen sugen på att testa andra groddar och ska när jag skrivit klart springa ut i köket och blötlägga diverse bönor och frön.
Sedan tänkte jag avancera och gå vidare till att odla skott. Visst har jag odlat krasse tidigare och även chiafrön (hittar dock inte inlägget) men jag har nu insett att det finns så mycket mer än så.
När man läser alla recept och ser de lockande bilderna förstår jag snabbt att det finns en helt ny värld att upptäcka. Så vad väntar vi på?!
Senaste kommentarer