Hallonrutor i långpanna
Vi brukar turas om att bjuda på fika på mitt jobb. Den här veckan var det min tur (igen). Att baka i långpanna är väldigt smidigt när man ska baka till många. Den här gången blev det hallonrutor i långpanna. Hallonrutor består av en mjuk sockerkaksbotten toppad med hallon. De kan också bakas med andra bär som blåbär eller jordgubbar men också med rabarber och vinbär. Stör över en matsked strösocker ifall du använder syrliga bär. Annars kan det lätt bli för surt. Jag har också testat med äpple och kanel. Det blir supergott!
Det spelar ingen roll om man använder färska eller frysta bär. Använder du frysta bär ska dessa inte tinas, det är bara att strö över.
Och om ni inte skulle äta upp hela kakan inom ett par dagar, eller bara vill förbereda bakningen, så funkar det superbra att frysa in den. Frys ner bitarna direkt när den har svalnat efter gräddning. Då är den lika färsk när du sedan tinar upp den igen. Det är perfekt att baka i långpanna inför kalas och andra festliga tillfällen.
Hallonrutor, 1 långpanna (ca 24 hallonrutor)
6 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 dl hallon
150 gram kallt smör
Sätt ugnen på 175 grader.
Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker. Vispa ägg och socker poröst i minst 5 minuter med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vänd ner mjölet i äggblandningen, vispa inte. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Häll i och bred ut smeten i botten. Strö över hallonen i ett jämnt lager. Hyvla smör och fördela över smet och hallon.
Grädda hallonkakan i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna på galler. Skär upp hallonrutor, ca 24 st
Senaste kommentarer