Helt glutenfritt
Jag bakar en hel del glutenfritt. Ni hittar recept på glutenfria våfflor, glutenfria frallor, glutenfria fruktbröd, och glutenfria muffins bara för att nämna några. Inte för att att jag glutenintollerant utan för att jag då och då hittar glutenfria recept som låter riktigt goda. Smaken är det avgörande för mig när det kommer till bröd, kakor och bullar. Nu har jag fått hem kokboken Helt glutenfritt som är full av glutenfria recept.
Helt glutenfritt är skriven av Jessica Frej och Maria Blohm. Tillsammans har de skapat glutenfria recept för fyra böcker. Boken är en sammanslagning av Baka nytt och Laga nytt. Det är en bok full av grundrecept på paj-, pizza-, pasta- och pirogdeg så att alla, celiaki eller ej, kan laga sina favoriträtter. Recepten är tänkt att inspirera och vägleda oss till glutenfri bakning och matlagning. Sedan är det bara att experimentera vidare på egen hand i köket. Det handlar mycket om att lära känna ingredienserna och knäcka koden till glutenfri bakning/matlagning.
Boken inleds med en introduktion till vanliga ingredienser och redskap som kan vara bra att känna till när man ska börja med glutenfri bakning. För många innebär det mycket nytänk men framför allt nya mjölsorter och nya ingredienser. Själv har jag massor av olika mjölsorter som pumpakärnsmjöl, kikärtsmjöl, bovetemjöl, rismjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, xantangummi, fiberhusk, fibrex etc hemma då jag älskar att experimentera i köket och testa nytt.
Ingredienserna som används i boken är relativt lätta att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker. Det gäller bara att inte låta sig avskräckas av de relativt långa ingredienslistorna flera av recepten i boken har. Många innehåller flera olika mjölsorter, smaksättare och bindningsmedel. Det är också långa jäsningstider då flera bröd bygger på kall degvätska och små mängder jäst. Det gäller alltså att planera sitt glutenfria bakande.
Det finns många spännande recept i boken. Några av mina favoriter är Russinfrallor, Ostfrallor, Fruktlimpa, Danska tebirkes, Kikärtspasta och Pizza fritta. Först ut att testa blev Fröfrallor. Ett bröd fullproppat med nyttiga frön och som dessutom innehåller minimalt med kolhydrater. Dessa bröd får helt klart tummen upp av mig. Riktigt knapriga och fulla av goda smaker! Lika bra till frukost, mellanmål eller till ostbrickan.
Jag gillar boken och håller med författarna om att det är en viktig bok. Alla ska få chansen att njuta av gott bröd och äta populära rätter som pasta, pizza, pajer och piroger. Jag som inte är glutenintolerant skulle lika gärna kunna baka och laga många av recepten i vanlig, och ofta enklare, tappning då det till stor del är klassiska recept. Men det är ett roligt komplement. Variation förnöjer!
Senaste kommentarer