Indisk korma med halloumi och kikärter

Ni minns väl att jag för ett litet tag sedan under Smaka på Stockholm lagade mat tillsammans med Sandra Mastio, vinnaren av Sveriges Mästerkock 2015? Hur kul som helst. Och inspirerande! Jag gillar Sandra och hennes recept. Här om dagen var hon med på Nyhetsmorgon och lagade Indisk korma med halloumi och kikärter, Det både lät och såg så gott ut att jag genast köpte hem alla ingredienser för att själv laga till den. Sandra gör den klassiska indiska rätten korma på ett nytt sätt med halloumi och kikärter. Smakrik vardagsmat när den är som godast!

Indisk korma med halloumi och kikärter

Indisk korma med halloumi och kikärter

Det tar lite tid att riva alla grönsaker men det är så värt det! Jag skippade faktiskt nötterna i maten och kokosmjölken blev kokosmjölk light då det var vad som fanns hemma. Den som ville fick toppa sin mat med hackade nötter (jag älskar nötter så min fick en hel del). Om man vill kan man man hålla igen lite på kryddorna. Går man efter receptet blir den väldigt kryddstark. Inget för känsliga eller mindre barn. Den mildras såklart lite när man toppar med yoghurt, gräddfil eller kvarg. Vill bara höja ett varningens finger.

En riktigt god vardagsrätt jag gärna äter igen!

En riktigt god vardagsrätt jag gärna äter igen!

En supergod och fräsch rätt jag gärna äter och lagar till igen! Perfekt vardagsmat. Och mitt Naan-bröd är to die for!

Receptet finns på Köket.se.

Indisk korma med halloumi och kikärter, 4 port

2 msk neutral olja
2 gula lökar, rivna
4 klyftor vitlök, rivna
2 morötter, rivna
2 msk riven ingefära
1,5 dl valfria nötter eller mandlar, hackade
400 g ekologisk halloumi
1 burk färdigkokta kikärtor (400 g)
400 ml kokosmjölk
2 dl grönsaksbuljong
2 tomater, hackade

Kryddblandning:
2 tsk gurkmeja
2 stjärnanis
2 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
1 msk malen koriander

Naanbröd
3 dl rysk yoghurt, gräddfil eller kvarg
1 kruka färsk koriander

Blanda alla ingredienser till kryddblandningen i en skål.

Stek löken mjuk tillsammans med vitlök, ingefära och morot och vänd ner kryddblandningen och hackade nötter. Låt kryddorna steka en minut eller två för maximal smakutveckling. Tillsätt kokosmjölk, grönsaksbuljong och kikärter. Skiva osten i cm tjocka skivor och dela en gång på längden, stek den krispig i en panna med lite neutral olja. Vänd ner tomaterna och osten i grytan, värm naanbröd som du serverar vid sidan. Servera med en klick yoghurt, gräddfil eller kvarg och massor av färsk koriander.

Naan-bröd, 8-10 bröd

7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung

Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *