Kalljästa dinkelbullar
Lördagsmorgonen bjöd på nybakt bröd. Som vanligt kan man nästan säga! Det är gott att starta helgmorgnarna med nybakat, fortfarande varmt bröd med något gott pålägg. Enkelt och smidigt är det om man förbereder brödet redan dagen innan.
Lördagens bröd blev kalljästa dinkelbullar som jag gjorde ordning redan på fredag kväll. Rör ihop degen på kvällen, in i kylskåpet för jäsning över natten, ta fram brödet på morgonen, värm upp ugnen, skjuts in med bullarna och 10 minuter senare har du färskt, varmt, hembakat bröd på bordet. Det kan inte bli mycket smidigare!
Kalljästa dinkelbullar, 6 st
25 g jäst
2 dl kall lättmjölk
1 dl naturell lättyoghurt
2 msk rapsolja
½ tsk salt
3 dl dinkel fullkorn
3 dl dinkelsikt
½ dl krossade linfrön
ägg till pensling + linfrö
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta ihop till en deg. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över en handduk och låt stå i kylen över natten. Sätt ugnen på 225 grader morgonen efter. Pensla bröden med ägg och strö över linfrö. Grädda i mitten av ugnen, ca 10 minuter.
Senaste kommentarer