Koka soppa på en spik
Det finns vissa maträtter man drar sig för att laga. Man tänker att det är för jobbigt, tar för lång tid, det är krångligt, etc. Vill man ändå ha maträtten i fråga köper men hem ett helfabrikat från affären.
Soppa är en typisk sådan rätt. Men att koka soppa kan gå på ett kick, det är billigt och enkelt och ofta mycket godare när man gjort den själv. Man kan dessutom helt och hållet anpassa den efter eget smak och tycke.
Idag ville vi ha ärtsoppa och våfflor. Koka ärtsoppa, vilket projekt tänker du. Planera i förväg för att hinna blötlägga ärtorna och när det sedan är klart ska soppan dessutom koka länge – usch nej tack. Och så springer du iväg till affären och köper ett par rullar färdig soppa från kyldisken eller ett par burkar Soldatens ärtsoppa från konservburkshyllan.
Men det behöver inte vara så. Jag hade inte alls planerat soppan. Istället köpte jag ett paket delade gula ärtor ready in 5 från GoGreen (obs – det här inlägget är helt osponsrat) och följde receptet på Ärtsoppa som finns på förpackningen. Jag la dock till skivat fläsk då jag tycker att fläsket både förhöjer smaken och ger högre mättnadskänsla. Nu kokade jag soppan extra länge då jag gillar när den är lite mer ihopkokad (du slipper då även använda den rekommenderade stavmixern) men annars tar det inte längre tid än 15 minuter innan den är klar! Supersmart och supergott! Lite senap på toppen och du är i hamn.
Lätt som en plätt!
Gul ärtsoppa, 4 port
4 dl GoGreen Gula ärter Ready in 5
300 g rimmat fläsk
1 hackad gul lök
1 msk färsk ingefära
1 nypa timjan
6 dl grönsaksbuljong
Senap, salt och peppar efter behov
Hacka lök och ingefära. Skär fläsket i små bitar. Stek fläsket. Fräs sedan lök, ingefära och timjan någon minut. Tillsätt ärterna, fräs ca 1 minut och häll sedan på buljongen. Låt koka i ca 10-15 min och mixa sedan med en stavmixer ca 2 sekunder. Smaka av med salt, peppar och lite senap.
Senaste kommentarer