Köttfärspiroger

Köttfärspiroger

Köttfärspiroger

Köttfärs är en favorit i hemma hos oss. Färs går ju att använda på så många olika sätt. Vad sägs om spaghetti med lyxig köttfärssås, magisk köttfärslimpa, saftiga biffar, köttfärspaj, tacos etc. Köttfärspiroger är också något jag verkligen gillar. Dels är de roliga att baka och tillreda (fast det tar en himla lång tid och är ganska meckigt…), dels smakar de ju så otroligt gott! Passar som lunch, mellanmål, middag, på båten/husvagnen/husbilen eller på utflykten. Är lika goda direkt från ugnen eller framtagna från frysen en stressig vardag.

Deg, köttfärssås och ost - allt som behövs!

Deg, köttfärssås och ost – allt som behövs!

Kavla ut rundlar, lägg på fyllning och ost och forma sedan till öppen eller stängd pirog.

Kavla ut rundlar, lägg på fyllning och ost och forma sedan till öppen eller stängd pirog.

Jag gjorde både öppna och stängda piroger.

Jag gjorde både öppna och stängda piroger.

Jag bjuder här på mitt bästa recept på mjuka och goda köttfärspiroger. Degen är lätt och smidig att arbeta med och ger en god smak till pirogen. Fyllningen bygger på mitt traditionella recept på köttfärssås men med mindre vätska och ingen creme fraiche. Fyllningen behöver inte alls vara köttfärs för den delen. Variera gärna med tex skinka ost och tomat, kyckling och ananas, en fast ratatouille etc.

Öppna piroger.

Öppna piroger.

Stängda piroger.

Stängda piroger.

Inte jättesnygga men jättegoda.

Inte jättesnygga men jättegoda.

Lite snyggare och självklart också jättegoda.

Lite snyggare och självklart också jättegoda.

Lätta och nätta små piroger klara att äta.

Lätta och nätta små piroger klara att äta.

Ser gott ut!

Ser gott ut!

För första gången testade jag att göra öppna piroger. Har bara gjort de mer klassiska stängda pirogerna. Därav det amatörmässiga utseendet (ja, de stängda är inte så snygga de heller, hehe). Men övning ger färdighet och det viktigaste är ändå smaken. Helt magiskt goda om man får säga det själv! Både de stängda och öppna pirogerna. Så masa er ut i köket nu och testa receptet. Du kommer inte ångra dig!

Köttfärspiroger, ca 12 st

Deg:
30 g jäst
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 morot
4 msk tomatpuré
Vatten
Salt, peppar, paprikapulver
200 g riven ost
Pensling:
1 ägg

Finhacka lök och riv moroten på den fina sidan på rivjärnet. Hetta upp en stekpanna. Bryn köttfärsen i lite smör tills köttet är genomstekt. Fräs lök och morot mjuka. Tillsätt tomatpuré och ett par deciliter vatten. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Låt koka i ca 20-30 minuter eller tills det mesta av vätskan har kokat bort.  Såsen ska inte vara vattnig. Rör om då och då, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Ställ åt sidan och låt kallna innan du fyller pirogerna.

Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser. Knåda till en smidig deg. Täck bunken med bakhandduk eller plats. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme. Lägg upp degen på mjölat bakbord och tryck ut ca 12 bollar. Kavla ut varje bulle till en ca 12-15 cm rund platta. Lägg ca 2 msk fyllning på degen och strö riven ost på fyllningen. Nyp ihop kanterna för en öppen pirog. Vill du stänga pirogerna viker du ihop degen, nyp till kanterna med en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt vila i 20 min. Värm ugnen till 200°.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda sedan i mitt av ugnen i ca 12 min. Låt svalna på ugnsgaller under bakhandduk. I vår familj toppar vi pirogerna med chilisås men det är en smaksak. Servera med en fräsch grönsallad.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *