Krämig pastagratäng med skinka och broccoli
För ett tag sedan köpte jag hem 2 kg helgskinka. Inte för att den började bli gammal, men den tog upp en stor plats i kylen så det var dags att göra något med den.
Det är fantastiskt gott att göra ”julskinka” av den, dvs ägg- och senapgriljering och servera den i skinkstut (tunnbröd, smör, skinka, senap och äppelmos). På vardagarna är det dock bara jag som äter smörgåsar och då går inte skinkan åt. Men på helgen äter vi alla så jag delade upp den i tre delar och kommer nog göra en griljerad del på lördag.
Vad skulle jag då hitta på med de andra två tredjedelarna? Skinka och potatisgratäng var en idé och kommer kanske att göras av den andra tredjedelen.
Den sista tredjedelen användes i kvällens middag som blev en krämig pastagratäng med skinka och broccoli. Det är oerhört bekvämt med en allt-i-ett maträtt. Resultatet blev verkligen lyckat. Alla älskade vi maten. Gustaf som är rätt kinkig åt bara mer och mer och mer. Krämigt, smakrikt och gott!!!
Krämig pastagratäng med skinka och broccoli, 4-5 port
4 port pastaskruvar
500 g skinka skuren i små kuber
300 g broccolibuketter
2 msk smör
2 msk mjöl
5 dl mjölk
2 dl riven ost
salt och peppar
Koka pasta enligt anvisningar på förpackningen. Skölj kallt och lägg i en stor ugnsäker, smord form. Hacka skinkan och blanda med pastan. Koka upp fryst broccoli och lägg i pastablandningen.
Gör ostsåsen. Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop smöret och mjölet. Häll i mjölken och vispa tills konsistensen är jämn. Låt koka i några minuter. Ha i den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.
Häll över pastablandningen. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter tills fin färg.
Supergott!!!