Lockande namn?
Jag har uppmärksammat att fler och fler matkasseleverantörer just nu har börjat satsa på speciella barnkassar eller familjekassar. Namnet på maträtterna har getts mer ”barnsliga namn”. Om man kollar på Linas Matkasse och deras exempel på en barnkasse heter maträtterna typ lurig lax, gurkig sallad, mumsig majskolv, morotsstubbar. Jag får en känsla av att detta ska locka våra barn att äta fisk och grönsaker som de normalt sett vanligen ratar bara de får roligare namn och beskrivningar. Är våra barn så lättlurade?! Kanske det faktiskt. De lockas förhoppningsvis att smaka i alla fall.
Kvällens middag har faktiskt ett barnsligt namn. Det är en gryta jag har lagat förut och som är gudomligt god, Amerikansk Cowboysgryta, där receptet kommer från Husmorsorna Emma och Anette och de beskriver maträtten med följande beskrivning ”YEE-HAAA! Ladda pickadollerna och rid mot röken från denna gryta. Du kommer verkligen kunna känna stäppvargarna yla i mörkret, medan du värmer dig runt elden med denna matiga, mumsiga gryta.” Vem lockas inte att laga och äta denna gryta?! Och den är verkligen god, mättande och värmande!
Till grytan hade vi kokta grönsaker och nybakat helt underbart bröd. Jag bakade ett franskbröd som verkligen gick snabbt att slänga ihop och det blev luftigt, frasigt och så gott! Passade perfekt till grytan.
Amerikansk Cowboysgryta, 4 port
600 g nötfärs
2 solo vitlök (kinesisk vitlök)
2 stora röda chilifrukter
4 gula lökar i bitar
1 stor grön paprika i bitar
lite olja
1/2 dl rödvin
1 dl starkt kaffe
3 msk oxfond
2 bitar riktigt mörk choklad
2 lagerblad
1 tsk kanel
2 tsk Cacao & Chili från Santa Maria salt
3 msk mörkt muscovadosocker
3 tsk pimentón (rökt paprikapulver) salt och peppar
vatten
2 burkar valfria bönor
guacamole, gräddfil och bröd till servering
Fräs färsen med vitlök, chili, lök och paprika i oljan i en stor järngryta. Fyll på med rödvin, kaffe, oxfond, sedan resten av kryddorna, och fyll på med en skvätt vatten. Nu låter du härligheten koka i 20 minuter. Lyft på locket, rör om och kika med jämna mellanrum, ser det torrt ut häller du på mer vatten. När det har kokat färdigt lägger du i bönorna och smakar av. Servera sedan med en klick guacamole och en klick gräddfil samt nybakat bröd.
Franskbröd
50 g jäst
1 dl mjölk
75 g smör
1 ägg + 1 ägg till pensling
5 1/2 dl mjöl
2 msk socker
vallmofrön
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och låt svalna till rumstempererat. Blanda jäst och mjölk i en bunke. Rör i ägget, smöret, sockret och mjölet. Arbeta ihop degen och låt jäsa i 5 minuter. Kavla ut degen till samma längd som bakplåten. Pensla degen med vispat ägg. Vik degen två gånger på längden, först ena kanten in mot mitten och sedan andra som en flik över. Lägg längden på en plåt med bakplåtspapper. Pensla degen igen med ägget och strö över vallmofrön. Låt jäsa utan bakduk i 20 minuter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, eller tills ovansidan är gyllenbrun.
Senaste kommentarer