Min absoluta favorit i Crock-Pot

Dags att laga till en av mina favoriträtter just nu!

Dags att laga till en av mina favoriträtter just nu!

Jag fick en intressant fråga i förra veckan. Om jag bara skulle få laga till en rätt vilken skulle jag då göra. Det beror ju på vad man är sugen på för stunden och vilket tillfälle vi pratar om (vardag, helg, middagsbjudning, fest, middag, lunch etc). Svår fråga alltså, men min absoluta favorit i Crock-Pot just nu är Kyckling äpple-curry med pasta. Helst färsk pasta. En rätt med fantastiska smaker och konsistenser och passar faktiskt lika bra till vardags, helg som fest. Enkelt men lyxigt är en bra sammanfattning.

Kyckling Sol&Sprätt smakar mycket bättre i både mage och samvete.

Kyckling Sol&Sprätt smakar mycket bättre i både mage och samvete.

Kvällens middag blev just denna fenomenalt goda rätt. Jag glömde tyvärr köpa hem färsk pasta men rätten blev extra lyxig och god i alla fall. Jag använde nämligen Kycklingbröstfilé Sol&Sprätt från Kronfågel. Sol&Sprätt-sortimentet är utomhuskyckling uppfödd på majs där omtanken om kycklingarna och den goda smakupplevelsen går hand i hand. Kycklingarna har ett fritt naturligt liv med massor av frisk luft och vilket faktiskt ger ett välsmakande, extra mört kycklingkött. Jag får ingenting för att skriva detta, men har ätit både Kronfågels övriga kycklingar och kyckling från andra märken för att märka faktiska skillnader. Kvalitet lönar sig. Dessutom känns det bättre i magen när man vet att kycklingen mått bra innan den läggs på mitt middagsbord.

Dra av skinnet innan tillagning i Crock-Pot.

Dra av skinnet innan tillagning i Crock-Pot.

Lägg på ugnssäkert fat, pensla med olja, salta och peppra och grilla tills knaprigt i ugn.

Lägg på ugnssäkert fat, pensla med olja, salta och peppra och grilla tills knaprigt i ugn.

Det är i skinnet mycket av smaken sitter.

Det är i skinnet mycket av smaken sitter.

Fräs lök och vitlök.

Fräs lök och vitlök.

Bryn kycklingen runt om.

Bryn kycklingen runt om.

I med allt i tillagningsenheten och sätt igång.

I med allt i tillagningsenheten och sätt igång.

Just bröstköttet passar väldigt bra med milda smaker, som denna rätt har. Det bästa är egentligen att lämna skinnet kvar under tillagningen men just i Crock-Pot blir skinnet ofta saggigt och inte särskilt gott. Jag drog därför av det före tillagning. Däremot kastade jag det inte. Istället penslade jag skinnet med olja, salta och peppra, la på bakplåtspapper och grilla dom i ugn på 175 grader i ca 10 minuter eller tills det blev knaprigt och gyllene. Sedan kan man skära eller klippa det i mindre bitar och strö över rätten eller varför inte över en sallad en annan dag. Faktiskt ett riktigt bra tips. Det är i skinnet mycket av smaken sitter!

Min absoluta favorit i Crock-Pot

Min absoluta favorit i Crock-Pot

I övrigt följde jag mitt tidigare redan perfekta recept. Jag hällde dock i all vätska på en gång och väntade inte med kaffegrädden till sista halvtimmen. Det skar sig inte alls! Vad ni än gör, snåla inte med kaffegrädden/grädden/vätskan. Den är magisk!

Kyckling äpple-curry i Crock-Pot

Kyckling äpple-curry i Crock-Pot

Kyckling äpple-curry i Crock-Pot, 4 port

800 g kycklingfilé
olja till stekning
3 gula lökar skalade och skurna i tunna skivor
2 vitlöksklyftor finhackade
1 msk curry
2 msk vetemjöl
3 msk kycklingfond
1 1/2 dl koncentrerad äppeljuice
2 1/2 dl kaffegrädde alt 1 dl vispgrädde + 1 1/2 dl vatten
3 tomater skållade skurna i tärningar
Kryddgrönt att strö över

Bryn kycklingen runt om i lite olja i Crock-Pot (alternativt stekpanna), salta och peppra. Flytta kycklingen från pannan. Stek lök och vitlök mjuka. Blanda ner curryn och låt bryna något. Rör i mjöl och späd med kycklingfond och äppeljuice. Lägg ner kycklingen, häll i grädde och låt gå 4 timmar på hög effekt. Smaka av såsen med salt och peppar. Vid servering, lägg på skållade tomater och strö över kryddgrönt. Servera med pasta.

*** Kycklingen har jag fått från Kronfågel, men åsikterna är helt mina egna ***

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *