Min absoluta favorit i Crock-Pot
Jag fick en intressant fråga i förra veckan. Om jag bara skulle få laga till en rätt vilken skulle jag då göra. Det beror ju på vad man är sugen på för stunden och vilket tillfälle vi pratar om (vardag, helg, middagsbjudning, fest, middag, lunch etc). Svår fråga alltså, men min absoluta favorit i Crock-Pot just nu är Kyckling äpple-curry med pasta. Helst färsk pasta. En rätt med fantastiska smaker och konsistenser och passar faktiskt lika bra till vardags, helg som fest. Enkelt men lyxigt är en bra sammanfattning.
Kvällens middag blev just denna fenomenalt goda rätt. Jag glömde tyvärr köpa hem färsk pasta men rätten blev extra lyxig och god i alla fall. Jag använde nämligen Kycklingbröstfilé Sol&Sprätt från Kronfågel. Sol&Sprätt-sortimentet är utomhuskyckling uppfödd på majs där omtanken om kycklingarna och den goda smakupplevelsen går hand i hand. Kycklingarna har ett fritt naturligt liv med massor av frisk luft och vilket faktiskt ger ett välsmakande, extra mört kycklingkött. Jag får ingenting för att skriva detta, men har ätit både Kronfågels övriga kycklingar och kyckling från andra märken för att märka faktiska skillnader. Kvalitet lönar sig. Dessutom känns det bättre i magen när man vet att kycklingen mått bra innan den läggs på mitt middagsbord.
Just bröstköttet passar väldigt bra med milda smaker, som denna rätt har. Det bästa är egentligen att lämna skinnet kvar under tillagningen men just i Crock-Pot blir skinnet ofta saggigt och inte särskilt gott. Jag drog därför av det före tillagning. Däremot kastade jag det inte. Istället penslade jag skinnet med olja, salta och peppra, la på bakplåtspapper och grilla dom i ugn på 175 grader i ca 10 minuter eller tills det blev knaprigt och gyllene. Sedan kan man skära eller klippa det i mindre bitar och strö över rätten eller varför inte över en sallad en annan dag. Faktiskt ett riktigt bra tips. Det är i skinnet mycket av smaken sitter!
I övrigt följde jag mitt tidigare redan perfekta recept. Jag hällde dock i all vätska på en gång och väntade inte med kaffegrädden till sista halvtimmen. Det skar sig inte alls! Vad ni än gör, snåla inte med kaffegrädden/grädden/vätskan. Den är magisk!
Kyckling äpple-curry i Crock-Pot, 4 port
800 g kycklingfilé
olja till stekning
3 gula lökar skalade och skurna i tunna skivor
2 vitlöksklyftor finhackade
1 msk curry
2 msk vetemjöl
3 msk kycklingfond
1 1/2 dl koncentrerad äppeljuice
2 1/2 dl kaffegrädde alt 1 dl vispgrädde + 1 1/2 dl vatten
3 tomater skållade skurna i tärningar
Kryddgrönt att strö över
Bryn kycklingen runt om i lite olja i Crock-Pot (alternativt stekpanna), salta och peppra. Flytta kycklingen från pannan. Stek lök och vitlök mjuka. Blanda ner curryn och låt bryna något. Rör i mjöl och späd med kycklingfond och äppeljuice. Lägg ner kycklingen, häll i grädde och låt gå 4 timmar på hög effekt. Smaka av såsen med salt och peppar. Vid servering, lägg på skållade tomater och strö över kryddgrönt. Servera med pasta.
*** Kycklingen har jag fått från Kronfågel, men åsikterna är helt mina egna ***
Senaste kommentarer