Mustig chiligryta
Kvällens middag hittade jag i förra veckans reklamblad från Hemköp. Det var ett recept på en chiligryta jag tyckte verkade spännande. En gryta som tar några timmar att laga till på spisen och därmed är perfekt att förbereda under helgen och sedan får smakerna sätta sig medan den står till sig en eller ett par dagar i kylen. Jag lagade till chilin i söndags och den blev kvällens middag. Vi serverade den med potatis, grönsaker och kvarg. Riktigt god smak, lagom mycket hetta.
Det gäller att passa på att laga långkok ett tag till medan det är kallt och vinter ute. Snart kommer våren och då lagar man lättare maträtter. Åh, vad jag längtar efter vår och värme! Den känns långt borta just nu med tanke på all snö och kyla men jag får stå ut och som sagt trösta mig med varma grytor och soppor.
Chiligryta, 4 port
1 kg tärnad högrev
2 msk matolja
1 finhackad gul lök
4 finhackad vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili, urkärnad
1 pkt strimlad bacon
3 msk tomatpuré
½ msk kakao
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
5 dl rött vin
1 burk avrunna vita bönor
1 dl finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Bryn köttet i olja i en stor gryta. Tillsätt lök, vitlök, chili och bacon och bryn ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, kakao, kryddor och häll på vinet. Låt sjuda under lock 1,5 timme. Ta bort locket och koka ihop grytan ytterligare minst 30 minuter, tills köttet är helt sönderkokt och mört. Späd ev med lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner bönor och strö över persilja. Servera med valfria tillbehör.
Älskar långkok kram Diana