Nyttigt och gott äppelbröd
I våras fick jag hem ett urval av de drycker som Kiviks Musteri erbjuder. Dessa har vi såklart njutit av i omgångar. Tillsammans med detta bud följde också en receptfolder baserat på antingen någon av Kiviks äpplen eller drycker. Ett recept som lät både nyttigt och gott klippte jag ut och det har legat hemma ett tag och pockat på uppmärksamhet. Idag var det dags att testa.
Receptet är ett äppelbröd som bara är att röra ihop och grädda i ugnen. Påminner om det hälsobröd jag brukar baka,. men ändå med sin egna karaktär. Perfekt att anpassa efter vad man har hemma och vad man gillar och föredrar. Jag valde att byta ut några av mjöl- och grynsorterna, riva äpplet, byta ut yoghurten mot keso och skippade sötningen då jag tyckte äpplet var sött i sig. Jag kryddade även med kanel som jag tycker harmoniserar utmärkt med äpplet och passar riktigt bra i ett gott och matigt bröd. Resultatet blev kanon! Äpplet bidrar verkligen både med sötma och saftighet. Solroskärnorna ger extra smak och crunch. Detta bröd tycker jag verkligen ni ska baka!
Äppelbröd, 1 bröd
2 dl havregryn (1 dl havregryn, 1 dl rågflingor)
5 dl vetemjöl, rågmjöl eller dinkelmjöl (2 dl dinkelmjöl fullkorn, 2 dl dinkelmjöl siktat, 1 dl rågmjöl
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1-2 tärnat äpple (1 rivet äpple)
4 dl filmjölk eller naturell yoghurt (300 g keso)
3 msk honung (valfritt)
salt (+ kanel)
Blanda samman samtliga ingredienser, lägg i smord form och baka i ugn på 175 grader i ca 50 minuter. Känn med sticka så brödet är torrt.
Låter gott!