Påfyllnad av bullar
I förra veckan tipsade jag er här på bloggen om att baka mina urgoda vaniljbullar. Jag vet inte om någon av er har gjort detta ännu men inlägget fick mig själv att genast vilja baka en omgång. Det behövdes ändå fyllas på i frysen.
Sagt och gjort. I lördags kavlade jag upp armarna och gjorde en omgång. Sååå goda! Allra helst nybakade med ett glas kall mjölk till. Underbart! Baka ni med vetja!
Vaniljbullar, ca 30 st
Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Ägg till pensling och pärlsocker till garnering
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Blanda samman margarin, socker och vaniljsocker till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Senaste kommentarer