Premiumpizza och vin från Allegrini

Premiumpizza och vin från Allegrini

Premiumpizza och vin från Allegrini

Jag älskar pizza och äter det därför ganska ofta! Pizza finns numera inte bara att köpa på sunkiga pizzahak ute i förorten. Pizzan följer i hamburgarens spår och har de senaste åren även den tagit steget in i finrummet. Pizza serveras idag till och med på många finkrogar. Nya pizzerior med gastronomisk inriktning samt trendiga food trucks hjälper till att lyfta pizzan en nivå.

Hos en finare pizza, sk premiumpizza, står hantverket i centrum. Råvarorna ska vara i säsong, ekologiska eller närproducerade. Gärna vedugnsbakade gjorda på surdeg, plåtbröd eller flat bread där degen inte innehåller någon jäst alls. White pizza är ett vanligt förekommande inslag bland premiumpizzorna. Där använder man tex creme fraiche, ricotta eller olivolja som bas istället för den klassiska tomatsåsen.

Allegrini Valpolicella Superiore och Allegrini La Grola

Allegrini Valpolicella Superiore och Allegrini La Grola

Många förknippar pizza med öldrickande, men nu när pizzan tar steget in i premiumsfären kombinerar man gärna pizza med ett fint vin. Jag har testat vinet Allegrini Valpolicella Superiore och Allegrini La Grola som är viner för finsmakaren. De passar perfekt till italiensk mat och är därmed klockren att servera till den trendiga premiumpizzan.

Ingredienser till premiumpizza med Salsiccia & Grönkål och premiumpizza med Portabello & Fikon

Ingredienser till premiumpizza med Salsiccia & Grönkål och premiumpizza med Portabello & Fikon

Till fredagsmiddag gjorde jag två olika goda pizzor som dessa vin passar mycket bra till. Allegrini Valpolicella Superiore till en premiumpizza med Salsiccia & Grönkål och Allegrini La Grola till en premiumpizza med Portabello & Fikon. Det fungerar utmärkt att använda färdig pizzadeg från affären till dessa pizzor. Jag valde dock att göra min från grunden – det blir faktiskt mycket godare och särskilt svårt är det inte heller.

Premiumpizza på väg in i ugnen

Premiumpizza på väg in i ugnen

Fantastiska pizzor! Det är svårt att utnämna en favorit, båda var sååå goda, men Portabello & Fikon var snäppet godare (om möjligt)! Den vita Portabello & Fikon-pizzan ger utrymme för toppingens smaker att komma fram. Smakrikt portabello och söta fikon som balanseras med vällagrad parmesan och söt crema di balsamico. Passar perfekt till det lite fylligare vinet Allegrini La Grola. På Grönkål & Salsiccia ger tomatsås och färsk salsiccia en klassisk italiensk smak och detta toppat med grönkål som blir som chips, purjolök, chili och basilika. Vinet Allegrini Valpolicella Superiore var riktigt fint till denna pizza.

Premiumpizza Portabello & Fikon

Premiumpizza Portabello & Fikon

Premiumpizza Salsiccia & Grönkål

Premiumpizza Salsiccia & Grönkål

Gustaf är ”allergisk” mot allt sorts grönt. Därför ser ändarna på mina pizzor lite annorlunda ut. Det är helt enkelt Gustafs delar!

Premiumpizza Grönkål & Salsiccia

1 plåt pizzadeg
2 dl Zeta Pizzasås
2 Zeta Mozarella
50 g purjolök
100 g grönkål
100 g färsk Delizie Salsiccia
Basilika
Chiliflakes

Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och bred på tomatsåsen. Dra isär mozarellan och fördela den jämnt över pizzan. Skär bort stammen från grönkålen och bryt bladen i mindre bitar. Lägg ovanpå osten. Skär purjolöken i sneda ringar, snitta salsiccian längs med långsidan och ta ut färsen. Fördela färsen och löken över grönkålen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Toppa med färsk basilika och lite chiliflakes. Avsluta gärna med att ringla över olivolja.

Premiumpizza Portabello & Fikon

1 plåt pizzadeg
Zeta Olivolja Classivo Extra Vergine Eko
2 Zeta Mozarella
1/2 rödlök
2 portabellosvampar
2 fikon
25 g pinjenötter
Zeta Parmigiano Reggiano Eko
Bladspenat
Zeta Crema di Balsamico Eko

Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och ringla över olivolja. Dra isär mozarellan och fördela över pizzan. Skiva portabellosvampen och lägg ovanpå osten. Skär rödlöken i tunna ringar och fikon i klyftor. Sprid ut över pizzan. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Rosta under tiden pinjenötterna försiktigt i en torr stekpanna. När pizzan är färdiggräddad toppa med pinjenötter, bladspenat och rejält med hyvlad parmesan. Ringla över Crema di Balsamico.

 

Gör din egen pizzadeg från grunden

Gör din egen pizzadeg från grunden

Pizzadeg, 4 port

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl vatten
7 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special för fluffigare deg)

Blanda jäst, socker, salt, olja och 37 gradigt vatten en bunke. Rör i mjöl. Ta lite i taget och knåda tills degen är fast och elastisk. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Malin Tilja skriver:

    Ser fräscht ut!:)

  2. Fröken M skriver:

    men herregud va gott ! fredagsmys ( lyx ) på hög nivå !!
    Pizzan med fikon på se ju lite extra spännande ut.
    Vi borde laga mat ihop en kväll framöver !! <3
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *