Recept på vårens snackis – efterrätten Cookie Dough
Om det var skicklig marknadsföring från Pizza Huts sida eller om det goda ryktet skulle ha spridits från mun till mun ändå (eller via någon av alla sociala media-kanaler som bloggar, Insta, Facebook) låter jag vara osagt, men vårens snackis i dessertvärlden blev väl ändå Pizza Huts efterrättsnyhet Cookie Dough. En varm och mjuk ”jättecookie” som serveras med vaniljglass och chokladsås. En skål att dela på två personer. Galet god! Bara den är värd ett Pizza Hut besök i sig.
Att baka egen Cookie Dough är inte särskilt svårt. Googla bara på Cookie Dough så får ni fram massor av receptvarianter, alla ganska snarlika. Vi ska ha några kompisar över på middag på lördag och då tänkte jag att just denna efterrätt skulle vara perfekt till oss vuxna. Barnen får glass med roliga tillbehör istället (det brukar alltid uppskattas mer). Jag och familjen ska åka på en efterlängtad lunchkryssning till Grinda med Strömma över dagen så Cookie Dough är en perfekt efterrätt då den går att förbereda och bara grädda på innan det är dags för dessert. Jag gör en stor kaka och när den är klar delar jag upp den i sex bitar och serverar med en klick vaniljglass. Åh, vad gott det ska bli!
Cookie dough, 6-8 bitar
175 g rumstempererat smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl
150 g hackad mörk eller ljus choklad
Garnering
1–2 msk hackade hasselnötter
Till formen
Smör
Ströbröd
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och nötterna grovt. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen. Tryck ut smeten i en smord och bröad form, ca 20–22 cm i diameter. Strö över nötterna. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt kakan svalna i formen. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
Men gud så gott!
åh vad sugen jag blev!!
mums!