Scan Faluish

En härlig låda med allt som behövs för att laga till Hawaiian Korvstroganoffish!

En härlig låda med Scan Faluish och allt som behövs för att laga till Hawaiian Korvstroganoffish!

Ingredienser valt av Catarina König, mästerkock 2016

Ingredienser valt av Catarina König, mästerkock 2016

Korv i alla dess former går hem hos våra barn och är populärt även hos mig och Mattias. Vi gillar de flesta korvtyper. Från vanlig varmkorv till falukorv och smakrika korvar med hög kötthalt. Korv är enkelt och går att variera i det oändliga. Nu kommer en ny typ av korv från Scan – Scan Faluish.

Scan Faluish

Scan Faluish

För exakt ett år sedan kom Scan med sina första produkter inom sin Ish-kategori, Korvish och Järpish. Vi gillade dessa! Järpish höll inte riktigt ihop vid tillagning som vanliga järpar men annars var både dessa och korven goda. Med Ish-produkterna ville Scan skapa ett nytt koncept med grönare och mer miljövänliga kvalitetsprodukter. Sortimentet utökades sedan med Burgish och Pastejish som jag ännu inte har haft förmånen att testa.

En prickig korv? Nej, Faluish!

En prickig korv? Nej, Faluish!

Nu kommer även Scan Faluish. Scan Faluish består till hälften av svensk rapsgris, hälften svenska grönsaker (bland annat morot, kålrot, potatis och lök). En framtidskorv helt enkelt!

Att blanda upp traditionella kötträtter med mer grönsaker ligger helt rätt i tiden och anammas av mästerkockar som tex Jamie Oliver. Även de svenska mästerkockarna Catarina König, Sandra Mastio och Amir Kheirmand verkar gilla denna trend. De har i samarbete med Scan komponerat en varsin korvstroganoffish-rätt. Idag lagade jag till Catarinas variant Hawaiian Korvstroganoffish.

Faluish smakade som helt vanlig falukorv.

Faluish smakade som helt vanlig falukorv.

Vi började med att smaka på själva korven precis som den var, dvs ”rå”. Den hade fantastiskt god smak. Smakade precis som…. ja falukorv brukar smaka. Inte ens kräsna Gustaf märkte någon skillnad.

Sedan följde jag Catarinas recept för att laga ihop en nytänkande stroganoff. Jag skippade vispgrädden då jag tyckte att det räckte med kokosmjölk. Jag råkade också göra misstaget att skära av toppen på ananasen. Inte så lyckat eftersom ett förslag var att servera maten i halvorna. Hahaha, så går det när man läser receptet slarvigt! Jag glömde också att toppa med thaibasilika men i övrigt så har jag gjort som man ska.

Maten är serverad!

Maten är serverad!

Jag och Mattias tyckte maten var mycket fräsch och god. Kul med nytänkande! Gustaf vägrade äta då han, utan att smaka, avskyr lök och den ingående purjolöken tyvärr syntes klart och tydligt. Nötterna gillade han i alla fall så det gick ingen nöd på honom. Filippa tyckte inte att thaismak passar på en stroganoff. Hon åt lite grann men det mesta åkte ner i soporna (alltså, vad har jag för barn?!). Ja ja, det blev mer över till oss och framtida matlådor.

Korven i sig var som sagt supergod och den kommer jag absolut köpa hem igen. Men tyvärr Catarina, din Hawaiian Korvstroganoffish kommer inte att serveras mer hemma hos oss. Kanske blir rätten en succé hemma hos er?

Hawaiian Korvstroganoffish av Catarina König,

Hawaiian Korvstroganoffish av Catarina König,

Hawaiian Korvstroganoffish av Catarina König, 4 port

400g Scan Faluish
1-2 msk smör eller olja att steka i
1 st purjolök, finstrimlad
1 msk röd Thai Curry
400 ml kokosmjölk (på tetra)
1 dl vispgrädde eller kokosgrädde
½ st färsk ananas, tärnad
1 nypa flingsalt

Till servering:
1 dl salta jordnötter
1 nypa kokos
Thaibasilika

Skölj och finstrimla purjolöken. Fräs i en sautés eller wokpanna med lite smör eller olja. Strimla Faluish ganska fint och bryn på i en separat stekpanna i lite smör. Häll över den frästa korven som nu fått lite färg i wokpannan tillsammans med purjolöken.

Lägg röd curry i stekpannan du stekte korven i. Låt curryn svettas lite på medelhög värme en stund så alla smaker kommer fram och utvecklas. Tillsätt kokosmjölken och rör tills den röda curryn lösts upp helt. Tillsätt grädde och häll över i wokpannan tillsammans med de andra ingredienserna. Smaka av och salta efter smak.

Dela ananasen i två delar. Gröp ur fruktköttet ur den ena halvan. Kasta mittendelen som är hård och inte ska ätas. Skiva upp önskad mängd ananas och häll ner i Korvstroganoffishen.

Koka riset. Servera ris och Korvstroganoffish i den urgröpta ananasen. Toppa rätten med grovt hackade jordnötter, kokosflingor och lite thaibasilika.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *