Släng inte skalet

Ta vara på räkskalenI veckan som var skalade vi massor av räkor som vi lyxade till det med. Hur gott är det inte med stora, färska räkor på en bit ljust bröd med en god majonnäs, lite sallad, gurka, tomat, dill, citron etc eller nyskalade räkor i en fräsch sallad?! Mums! Att skala 1 kg räkor tar sin lilla tid och oh my vad mycket skal man bara kastar bort. Men inte denna gång! Jag hade nämligen sett ett klipp på författaren, kostrådgivaren och hälsoprofilen Ulrika Davidsson när hon gästade tv4 morgon och lagade mat just enligt mottot ”skal är inte skräp”. Jag håller med! Jag försöker verkligen ta tillvara så mycket som möjligt av grönsaker och rotsaker, men inslaget gav mig en hel del nya tips och idéer som jag garanterat ska testa. Kul!

Färdig räksåsBland annat gjorde Ulrika en grönsakstagliatelle med räksås där hon använde just räkskalen i en, enligt programledarna, underbar räkfond som sedan blev en räksås. Självklart gjorde jag därför min egen variant av räksåsen som jag frös in och kommer använda lite längre fram. Det var verkligen enkelt att göra och såsen smakade gudomligt! Len och fin med ordentlig räksmak. Kommer bli en succé när den serveras. Jag böt ut grädden mot kokbar lättcreme fraiche med perfekt resultat.

Brukar du kasta dina räkskal eller tar du tillvara dom på något sätt?

Grönsakstagliatelle med räksås, 4 portioner

½ squash
1 morot
1 palsternacka
1 rättika
½ citron + skal
1 msk olivolja
½ dl hackad persilja
havssalt och svartpeppar

Räksås

500 g frysta räkor eller färska
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 dl vatten
2 dl grädde
½ dl hackad persilja

Skala räkorna och lägg skalen i en stekpanna. Finhacka vitlök och chili och lägg ner i panna tillsammans med olivolja. Stek allt i några minuter och häll på vin och vatten. Låt sjuda i 5 minuter på svag värme. Sila av buljongen och häll tillbaka i en gryta. Häll på grädde och låt koka ihop 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Hyvla alla grönsaker med en potatisskalare och lägg i en skål. Riv skalet på citronen och blanda ner med saften + olja och persilja. Strö på salt och peppar. Häll såsen över grönsakerna. Toppa med färska räkor och persilja!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *