Söndagspizza
Pizza är vanlig söndagsmat hos många familjer. Vi åt också pizza en söndagskväll som denna. Hemgjord sådan. Gott att få lägga på det man själv gillar och perfekt kylskåsrensning. Receptinspiration hämtad från broschyren ”Parmigiano il mio primo amore!” från Zeta.
Pizzadeg, 4 port
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 stor nypa salt
5 dl dinkelsikt (vi tog 1 dl dinkel fullkorn och 4 dl dinkelsikt)
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme under handduk i rumstemperatur. Kavla ut degen till pizzor i önskad storlek. Lägg på tomatsås och mozarella i tärningar. Lägg på önskad topping som tex skinka, köttfärssås, ägg, korv, lök, paprika. Grädda i ugn på 225 grader i ca 10 minuter, beroende på storlek. När man tagit ut pizzan kan man även toppa med tex ruccola eller färsk babyspenat.
Till pizzan hade vi rödkålssallad gjord på finstrimlad rödkål, finstrimlad morot, skurna mandarinklyftor, linfröolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Det här var den godaste pizzan jag någonsin gjort. Vi var alla överens om att den var lika god, om inte godare, än köpt pizza! Att få det betyget av Mattias säger en hel del om hur god den var. Tror det var degen, 2 bitar mozarella och tomatsåsen som gjorde skillnaden.
Senaste kommentarer