Traditionell eller årets snackis
Det finns garanterat inte många i vårt avlånga land som kan ha missat att det är Fettisdag idag?! Fettisdagen, även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen. Det är en av våra mest firade temadagar. Semlan kom till Sverige redan på 1200-talet. Kärt barn har många namn brukar man ju säga och denna har hetat tex fettisdagsbulle, fastlagsbulle, hetvägg och semla. Ursprungssemlan var en slät kardemummabulle som delades på mitten och gröptes ur. Det urgröpta innehållet blandades med mandel, grädde och smör och lades sedan tillbaka i bullen. Under året har det tillkommit allt från wienersemla, saffranssemla till årets snackis semmelwrap.
Jag har redan ätit två semlor i år. Båda traditionella sådana men med blandad grädde (mandelmassan blandas med grädden). Jag brukar inte baka semlor själv utan föredrar faktiskt att köpa.
Självklart blev det semla även för mig idag. Dels på jobbet men även hemma. Faktum är att jag slog till på att baka mina egna idag. Och valet föll faktiskt på en av nyheterna – Semmelrulltårta! Jag utgick från ett recept jag hittade hos Bagerskan. Jag halverade dock satsen och gjorde min egen mandelmassa. Degreceptet är samma som för vanliga semlor och för semmelwraps, det som skiljer är utbakningen och gräddningstid.
Semmelrulltårtan blev riktigt lyckad! Otroligt god!!! Bra smak på degen och helt lagom mängd bulle, mandelmassan smakade toppen och tillsammans med grädde och lite florsocker skapades en helhet som inte går av för hackor! Barnen älskade den också och ville bara ha mer och mer! Men såklart, jag gillar att följa traditioner och föredrar därför den traditionella semlan. Men det är kul att variera sig!
Semmelrulltårta, ca 8 – 10 portioner
25 g jäst
75 g rumsvarmt smör
2,5 dl mjölk
0,75 dl socker
0,5 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
1-2 tsk grovmald kardemumma
Sätt på ugnen på 150 grader. Värm mjölken försiktigt till ljummet och smula ner jästen i en bunke, häll över mjölk och tillsätt det rumsvarma smöret. Rör tills jästen löst sig. Blanda i resterande ingredienser och knåda till en slät deg. Knåda degen länge så den blir blank och fin. Låt degen jäsa i en bunke täckt med handduk i ca 45 – 60 minuter.
Kavla ut degen ganska tunt, ca 3–4 mm. Täck plåten med ett bakplåtspapper och beskär den utkavlade degen så den passar plåten. Resterande deg kan du göra semlebullar eller varför inte wrapps. Låt den utkavlade degen jäsa en stund till, ca 20 minuter.
Baka av den degbetäckta plåten i ca 8–10 minuter, håll koll på den så att den inte bränns eller överbakas. Den måste fortfarande vara så mjuk att den går att rulla. Låt svalna under en handduk, under tiden så rör ihop semlefyllning och vispa grädde.
Semmelfyllning
Finriv ca 500 g mandelmassa
2–3 msk sirap
Tillsätt ovispad grädde till lagom kletig konsistens.
Bred ut semmelfyllningen på botten och sedan ett lagom tjockt lager med vispad grädde. Rulla försiktigt ihop precis som en vanlig rulltårta. Pudra lite florsocker och rulltårtan är redo att avnjutas!
Mandelmassa
1 dl mandelmjöl
3 msk mjölk
Ev valfri sötning som socker, sirap, honung, agavesirap, etc
Blanda till en fin smet. Den tjocknar om man lägger den i kylen en stund.
Senaste kommentarer