Världens godaste påskmat 2017

Världens godaste påskmat 2017

Världens godaste påskmat 2017

Påsken känns så överspelad vid det här laget. Vi är många som för länge sedan tröttnat på påskmat och inte vill se skymten av en köttbulle, sillbit eller västerbottenpaj. För att nämna några av påskens alla rätter. Recept på påskmat är det inte heller någon som är intresserad av. Men jag tänkte ändå dela med mig av vad vi serverade på långfredages släktlunch. De flesta av rätterna jag delger er i detta inlägg fungerar nämligen minst lika bra till midsommar. Kanske rentav bättre?! Så se till att bokmärka denna sida så att ni inte glömmer av recepten på världens godaste påskmat 2017.

På årets påsklunch hittar ni de flesta av mina klassiker. Jag dukade upp godsaker som tunnbröd (inte hemgjort denna gång), fyra sorters sill – bland annat årets smak från Abba som är Gin & granskott, ägghalvor med majonäs och räkor, Västerbottenpaj, kall paj med lax räkor och avokado, hemgjorda köttbullar, Bullens Beer Banger, vegansk gravad lax och självklart hemgravad lax.

Västerbottenpaj

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

2,5 dl (150 gr) riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt och pepapr

Sätt ugnen på 200°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20-30 minuter tills pajen stelnat. Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten (den står till sig när den svalnar).

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

Kall paj med lax, räkor och avokado

Pajbotten
200 g kavring
50 g smör

Fyllning
150 g strimlad kallrökt lax
200 g hackade skalade räkor
2 hackade hårdkokta ägg
2 tärnade avokado
1 hackad röd lök
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 tsk pressad citron
salt och peppar

Dekoration
Dill, citron eller löjrom

Riv kavringen i smulor eller kör den i en matberedare. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en pajform med fingrarna. Ställ formen kallt under tiden du gör fyllningen.

Blanda laxen, räkorna, äggen, avokadon och löken med creme fraiche och majonäs. Smaka av med citron, salt och peppar. Bred ut fyllningen i pajskalet. Låt gärna pajen vila minst ett par timmar i kylen innan den ska ätas. Dekorera innan servering.

Köttbullar, ca 4 port

1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar

Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl vatten och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *