Världens största glutenfria knäckebrödsbageri
I Falun ligger bageriet Korsnäs bageri. Det är ett familjebageri från 1920-talet som specialiserat sig på knäckebröd. 2010 tog Semper över verksamheten. Då övergick bageriet till att enbart baka glutenfria knäckebröd. Bageriet har nu helrenoverats och förra veckan invigdes den nya utbyggnaden som fördubblar bageriets kapacitet. Det är nu världens största glutenfria knäckebrödsbageri och exporterar till stora delar av Europa.
Eterfrågan på glutenfria produkter är stor i hela Europa och efterfrågan bara växer. Produktionen har mer än dubblerats från 25 miljoner skivor knäckebröd per år till 64 miljoner. Fram tills nu har bageriet fått kvotera knäckebrödet till återförsäljarna då produktionen inte räckt till men med utbyggnaden kommer de bättre att kunna matcha efterfrågan.
Jag var en av de utvalda att få vara med vid invigningen av den nya fabriken. En dag fylld av glutenfri inspiration, rundtur på fabriken samt inte minst en inspirationslunch baserad på Sempers glutenfria knäckebröd signerad Elisabeth Johansson (känd bagare, konditor, kokboksförfattare etc). Jag hade mer än gärna velat vara på plats men tiden räckte tyvärr inte till.
Som plåster på såren fick jag hem ett urval av Sempers glutenfria knäckebröd. Totalt bakas tio olika sorter i fabriken. Müsliknäcke är den allra senaste nyheten. I övrigt fick jag hem Havreknäcke, Rosmarinknäcke, Superknäcke chia och Spisbröd. Elisabeth Johanssons lunch baserades bland annat på dessa bröd och när jag läser menyn inser jag vad mycket gott man kan göra av knäckebröd – Pizza på Spisbröd, Grönkålssoppa toppad med Grovknäcke, Superknäcke med hummus, Lantknäcke med nutella, Lantknäcke med jordnötssmör och sylt, Lantknäcke med getost, Chokladmousse toppat med smulor av Müsliknäcke, Grekisk vaniljyoghurt och kanelstekta äpplen toppade med smulor av Havreknäcke. Jag fick hem ett par recept och de ska givetvis testas!
Jag och sonen kunde inte motstå att provsmaka ett av bröden. Vi valde ut nyheten Müsliknäcke. Det är veganskt, laktosfritt och glutenfritt. Ett riktigt krispigt bröd med smak av kokos, kanel, havre och tranbär. Passar som mellanmål, smulad på yoghurten/kvargen eller som topping på en dessert. Supergott!
Det är väldigt populärt att äta glutenfri mat idag, trots att man inte är glutenintolerant. Det råder en ganska hätsk debatt i media huruvida det är bra eller inte att utesluta gluten om man inte har celiaki. En del ser uteslutande av gluten som ytterligare en kosttrend som drar över landet, andra hävdar att man mår bättre både fysiskt och psykiskt av glutenfri kost. Jag lägger mig inte i debatten utan tycker bara det är positivt att det finns så många bra och goda alternativ att välja bland idag. Sedan är valet upp till den enskilda individen. Punkt!
Senaste kommentarer