Vegetarisk rulle med rostade grönsaker

Vegetarisk rulle med rostade grönsaker från Vego hela dagen

Vegetarisk rulle med rostade grönsaker från Vego hela dagen

Idag är det måndag och självklart blir det köttfri måndag hemma hos mig. Hos dig också? Dagens vegetariska middagstips blir därför vegetarisk rulle med rostade grönsaker. Återigen kommer receptet från min stora vegofavorit just nu Vego hela dagen. Jag har tidigare lagat till Vegetarisk Tacotårta och Grönsakslasagne och hela familjen har älskat maten. Vi har inte saknat köttet ett dugg i dessa rätter.

Förbered filodegsrullarna och lägg i kylen i väntan på gästerna.

Förbered filodegsrullarna och lägg i kylen i väntan på gästerna.

Dagens vegetariska middagstips är Filodegsrullar med rostade grönsaker och mangosås. Så här beskriver författaren till kokboken Mattias Kristiansson själv rätten och han sätter verkligen fingret på spiken – Det här är perfekt bjudmat som brukar få gästerna att ropa ”Det här ser ju jättesvårt ut!”. Då rycker du bara på axlarna och säger: ”Äh, bara något jag slängde ihop.”. Gör gärna rullarna i förväg, lägg på en plåt och låt stå i kylen tills gästerna kommer. Då kan du sätta in maten i ugnen.

Gyllenbruna och frasiga vegetariska rullar.

Gyllenbruna och frasiga vegetariska rullar.

Rostade grönsaker perfekta tillbehöret till rullarna.

Rostade grönsaker perfekta tillbehöret till rullarna.

Läcker mangosås som utgör pricken över i!

Läcker mangosås som utgör pricken över i!

Jag följde receptet nästan till punkt och pricka. Vad gäller filodegsrullarna ersatta jag sojafärsen mot samma mängd Quorn Färs. Mattias undviker gärna sojaprodukter och vi älskar quorn, så det är win-win. Paprika hade vi ingen hemma så den skippade jag i både rullar och rostade grönsaker. Jag tog också bara en zucchini, en aubergine och en rödlök då jag tyckte det räckte gott och väl. Det blev ändå en hel del mat över. I såsen hoppade jag över vattnet. Jag gillade den lite krämiga konsistensen.

En helt fantastiskt god och fräsch vegetarisk måltid!

En helt fantastiskt god och fräsch vegetarisk måltid!

Hur otroligt gott och fräscht som helst! Jättegod och smakrik färsröra och att linda in den i knaprig, frasig filodeg är en riktig hit! De ugnsbakade grönsakerna supergoda och harmoniserade perfekt till rullarna. Mangosåsen var pricken över i! Frisk och fräsch smak! En toppenrätt som fungerar både till vardags och fest.

Filodegsrullar med rostade grönsaker och mangosås, 4 port

Filodegsrullar

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
olivolja att steka i
500 g sojafärs
2 msk riven färsk ingefära
2 msk ljus soja
2 msk sweet chili-sås
6 ark filodeg
rapsolja
vita sesamfrön

Rostade grönsaker

2 zucchini, ca 600 g
2 aubergine, ca 600 g
2 rödlökar
2 röda paprikor
2 gula paprikor
olivolja
1 tsk salt
svartpeppar

Mangosås

200 g mango, fryst går bra
1 avokado
2 tsk färsk ingefära
saften från en lime
2 dl vatten
1/2 tsk salt

Filodegsrullarna: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka den gula löken, vitlöken och paprikan fint. Fräs i lite olivolja tills allt mjuknar och får färg. Blanda ner sojafärsen och låt steka med i några minuter. Skala och riv ingefäran. Rör ned ingefära, sojasås och sweet chili-sås. Ta stekpannan från plattan och låt svalna.

Lägg 3 ark filodeg på varandra. Fördela hälften av färsfyllningen längs ena långsidan och rulla sedan ihop. Gör en likadan rulle till och lägg båda på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla rullarna med rapsolja och strö över sesamfrön. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter eller tills rullarna har fått fint med färg.

Rostade grönsaker: Sätt ugnen på 225 grader. Skär zucchini, aubergine, rödlök och paprika i mindre bitar. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över salt och peppar. Blanda väl. Rosta i ugnen 20-30 minuter eller tills grönsakerna är härligt gyllenbruna. Vänd runt då och då.

Mangosås: Tina mangon om du använder fryst. Skala och skär i bitar om du använder färsk. Lägg mangon i en skål. Halvera avokadon och ta bort kärnan. Gröp ut fruktköttet och lägg i skålen. Pressa limen. Skala och riv ingefära. Häll limesaft, ingefära, vatten och salt i skålen. Mixa ihop till en slät sås med stavmixer, mixer eller matberedare.

Servera filodegsrullarna tillsammans med rostade grönsaker och mangosås.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Men åh vad gott det ser ut! Det där ska absolut testas! 🙂 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *