Vietnam tur och retur

Vietnamesisk nudelsallad med kycklinglårfiléI veckan reste jag till Vietnam och tillbaka. I alla fall i fantasin! Den fantastiska vietnamesiska nudelsalladen från kokboken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter fick mig att ta en resa i fantasins underbara värld. Den här gången serverade jag nudelsalladen med kycklinglårfilé. Den här maträtten tar lite tid att laga till men är så värt besväret. Fräsch, nyttig och helt underbara smaker! Ett måste att laga till, framför allt för alla er som älskar asiatisk mat.

Omöjligt att bara ta en portion!Vietnamesisk nudelsallad med biff eller kyckling, 4 portioner

600 g utskuren biff/kycklinglårfilé

Marinad:
3 vitlöksklyftor
2 citrongräs (endast den vita delen)
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker

Nudelsallad:
150 gr äggnudlar
1/2 gurka i strimlor
2 salladslökar
1/2 röd lök
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk koriander
100 gr jordnötter
250 gr blandad sallad
150 gr färska böngroddar
150 gr rivna morötter

Nuoc cham-sås:
1 röd chili (kärna ut och strimla)
1 vitlöksklyfta (pressad)
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)

Gör så här:
Skär köttet eller kycklingen i tunna strimlor. Pressa vitlöken till marinaden. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret. Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter – eller ännu hellre över natten.

Nuoc cham-sås: Kärna ur och strimla chilin. Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.

Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar. Skiva salladslöken och rödlöken tunt. Grovhacka myntan och koriandern. Finhacka jordnötterna.

Kött/kyckling: Värm lite olja i en stekpanna. Stek köttet/kycklingen i några minuter tills det får färg.

Vid servering: Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar. Fördela nudlarna i skålarna. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff/kyckling, jordnötter, mynta, koriander och salladslök. Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *