Bovetegröt med extra näring och protein

Bovetegröt med extra näring och protein

Bovetegröt med extra näring och protein

En helt fantastisk grötblandning som utgör basen i Cecilias olika grötrecept.

En helt fantastisk grötblandning som utgör basen i Cecilias olika grötrecept.

Tänk om varje morgon startade lika härligt som i förra veckan när jag bjöds på en sagolikt vacker och näringsrik frukost signerat Cecilia Davidsson. Det var en pressfrukost för hennes nya bok Hälsosam mat för en friskare mage. En helt fantastisk kokbok! Massor av recept med gott och nyttigt jag vill laga till. Jag börjar alltid min vardagsmorgon med gröt och ett par smörgåsar så vad passar inte bättre att som första recept ut pröva Bovetegröt med extra näring och protein?!

Grötblandningen utgör basen i recept på kokosgröt, mandelgröt och makrogröt.

Grötblandningen utgör basen i recept på kokosgröt, mandelgröt och makrogröt.

Bovete är jättenyttigt! Det är naturligt glutenfritt och det av alla gryner som passerar tarmen långsammast och därmed stabiliserar blodsockret. Den här varianten är boostad med extra näring och proteiner från quinoa, hirs och amaranth. Cecilia utgår från en grötblandning som sedan kan användas i fyra av hennes recept. Denna bovetegröt men även kokosgröt, mandelgröt och makrogröt. Bovetegröten är egentligen själva grundgröten som sedan kan varieras utifrån eget smak och tycke.

En helt fantastisk gröt som både smakar och gör gott!

En helt fantastisk gröt som både smakar och gör gott!

Frukosten är serverad!

Frukosten är serverad!

Visst krävs det framförhållning vad gäller denna gröt då den ska svälla över natten. Men det är så värt det! Resultatet blir en smakrik, krämig och mättande gröt som håller dig mätt och nöjd på ett skönt och hälsosamt sätt. En tallrik gröt och ett par goda smörgåsar är en perfekt start på dagen!

Grötblandning

5 dl helt och skalat bovete
2 dl quinoa
1 dl amaranth
1⁄2 dl pumpafrön
1⁄2 dl chiafrön
1⁄2 dl solrosfrön

till beredning

2 dl vatten eller valfri mjölk
en nypa havssalt
1⁄2 msk ghee (klarat smör) eller kokosolja

Rör ihop bovete, quinoa, amaranth, pumpafrön, chiafrön och solrosfrön. Ta 1⁄2 dl grötblandning per person. Skålla den genom att hälla över lite hett vatten. Lägg blandningen i en kastrull och fyll på med 3 dl kallt vatten. Vattnet ska täcka grötblandningen och lite till. Låt svälla över natten. På morgonen tillsätter du 2 dl vatten eller valfri mjölk och en nypa havssalt. Koka gröten klar i 15-20 minuter. Rör ned ghee eller kokosolja.

Servera med ägg, kompott, sylt, yoghurt, valfri mjölk, nötter, lättstekt frukt, färska eller torkade bär och frukter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *