Det bästa av vår vackra skärgård med Strömma

Stockholm och Stockholms skärgård är verkligen vackert. Bara 20 minuter från Stockholm börjar en värld av 30 000 öar som bara ligger där för att upptäckas och njutas av. Har man ingen egen båt att ta sig runt med så har företaget Strömma mängder av olika båtturer att välja bland. Vi har bland annat besökt Fjäderholmarna, Birka, kryssat via Drottningsholm och varit på Grinda.

Dags för Strömmas Lilla Skärgårdstur.

Dags för Strömmas Lilla Skärgårdstur.

Idag var vi sugna på att lära oss mer om de ställen vi passerat under våra båtturer och åkte därför på Lilla Skärgårdsturen med den vackra M/S Östanå från 1906. Lilla Skärgårdsturen är en guidad skärgårdstur med lunch. Eller utan lunch för den som hellre köper något ät- och drickbart i den trevliga café-delen eller inte äter alls ombord för den delen. Båtresan är 2,5 timmar lång. Precis lagom för att äta, se och lära sig mer om Stockholms vackra skärgård. Perfekt längd också för barn med mycket spring i benen och myror i rumpan. Guiden berättar både på svenska och engelska (och när vi åkte även på tyska) om det typiska med just vår skärgård och de ställen vi åkte förbi. En möjlighet att lära sig något alltså och inte bara titta ut och passera!

Det regnade den dag vi åkte. Men vad gjorde det?! Vi satt inne på båten och stördes inte ett ögonblick av det varierande vädret utanför (regnet gick nämligen över i sol efter ett tag). En väderoberoende utflykt med andra ord!

Vi välkomnas ombord på M/S Östanå.

Vi välkomnas ombord på M/S Östanå.

Redan när vi gick ombord märkte man den fantastiska service vi skulle få ta del av. All personal stod nämligen och hälsade oss som gick ombord välkomna! Och när alla satt sig presenterades samtliga anställda med namn och var de jobbade. Det gav en personlig och mysig stämning och satte liksom pricken över i.

Undervåningen på båten där bland annat caféet ligger.

Undervåningen på båten där bland annat caféet ligger.

Bara att ta plats vid vårt bord i den vackra matsalen.

Bara att ta plats vid vårt bord i den vackra matsalen.

Vi som bokat lunch fick sitta i den mycket vackra matsalen på övre däck. Vi fick ta plats vid vårt bord och fick beställa den mat vi önskade så det var klart. Sedan fick man röra sig fritt i båten tills maten serverades ca 11:45. Ett vackert brödfat stod redan framdukat och de som ville kunde beställa dricka. Vi tog in lite gott vin och Cola light. Gustaf var tydligen hungrig redan vid ombordstigning och högg genast in på brödet.

Mycket vackert passerar utanför fönstret medan guiden berättar vad vi ser.

Mycket vackert passerar utanför fönstret medan guiden berättar vad vi ser.

Vacker utsikt från fönstret.

Vacker utsikt från fönstret.

I väntan på maten gick vi runt och kollade, njöt av den vackra utsikten och lyssnade på den mycket duktiga guiden, drack vår dricka och barnen ritade medan vi vuxna stirrade på våra iPhones (en klassiker).

Östanås fiskgryta.

Östanås fiskgryta.

Köttbullar, potatis och sås med tillbehören på sidan om och inget grönt - precis i Gustafs smak.

Köttbullar, potatis och sås med tillbehören på sidan om och inget grönt – precis i Gustafs smak.

Dags att hugga in!

Dags att hugga in!

Filippa njuter av kalvrostbiff och tillbehör.

Filippa njuter av kalvrostbiff och tillbehör.

Runt 11:45 beställde vi in mer dricka. Vi var alla hungriga och då kom maten i lämplig tid. Jag och mamma (som åter var min medföljare då Mattias börjat jobba) valde Östanås Fiskgryta med fänkål och räkor, Filippa valde Nattbakad kalvrostbiff med sommargrönt och velouté (velouté är en sorts sås) och Gustaf valde barnalternativet köttbullar, potatis och lingon. Fiskgrytan var helt gudomlig! Verkligen generöst med fisk och skaldjur. Otroligt god smak och vacker att se på. Man fick också en aioli till som var fenomenal! Filippas kalvrostbiff riktigt smälte i munnen och var så där härligt rosa som ett kött ska vara. Det övriga smakade jag inte på men Filippa älskade maten! Gustaf var återigen den stora överraskningen. Att han älskar köttbullar vet jag, men potatis brukar han rata (potatismos däremot går ner). Nu började han hugga in på potatisen och slukade varenda en. Sen gick han på köttbullarna, lingonen och såsen. Fast vi beställt in en vuxenportion av barnköttbullarna åt han i princip upp varenda smula. En köttbulle lämnade han och den åt jag upp. Kan vara de godaste köttbullarna och såsen jag smakat! Efter maten låg Gus utslagen på soffan och kunde knappt röra sig, så mätt var han!

Helt plötsligt var vi i hamn igen. Vad snabbt resan gick! 2,5 timmar är egentligen mycket men vi märkte det inte ens. Så trevlig var det! Vi fick en personlig, trevlig och oklanderlig service, blev såväl omhändertagna, upplevde så mycket vackert och lärde oss massa saker på kuppen. En toppenkryssning vi varmt kan rekommendera!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *