En efterlängtad repris

En fin kalvstek var inhandlad till gårdagens söndagsmiddag. Frågan var bara hur jag skulle laga till den. Jag googlade lite på olika receptsidor men så kom jag och tänka på den fantastiska kalvrätten jag lagade till för ca 2 1/2 år sedan. Jag har en kokbok hemma som heter ”Fredagsmys, lördagsgott och söndagsmiddag” av Jens Linder. Där i finns denna kalvrätt under kategorin söndagsmiddag. En helt fantastisk maträtt som sköter sig själv. Den här gången inte i ugnen utan i en gryta på spisen.

Jag böt ut grädden mot mjölk. Under kokningen skar sig såsen något oerhört, men sedan när man mixade ihop själva buljongen/mjölken med de kokta grönsakerna blev resultatet en enormt krämig, god och bara helt fantastisk smakrik sås. Den här rätten bara måste jag laga igen! Gryyyymt gott! Till kalven åt vi kokt potatis, kokta bönor och broccoli samt svartvinbärsgelé.

Kalvstek, 6-7 port

ca 1.2 kg benfri kalvstek
ca 1 msk salt
1 msk smör + 1 msk matolja
vitpeppar ur kvarn
2 gula lökar
2 morötter
2½ dl kalvbuljong
2 dl vispgrädde (alt 2 dl mjölk)
några kvistar persilja
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
lite pressad citron
vitpeppar
lite kajennpeppar

Salta kalvsteken och låt den gärna stå och dra en halvtimme. Bryn köttet i en stekgryta i smör och olja tills den får fin färg runt om. Gå över med pepparkvarnen. Skala lökarna och skär dom i fyra bitar. Skala morötterna och skär dom i tjocka skivor. Lägg ner lök och morot i grytan. Häll på buljong, grädde, persilja, lagerblad och timjan. Sätt på lock och låt sjuda på spisen på riktigt låg värme i ca 1 timme och 15 minuter eller lite mer. Köttet ska nå en innertemperatur på ca 65 grader. Ta av grytan från värmen och låt svalna med locket på. Ta upp steken tillfälligtvis och mixa skyn till en slät sås, gärna med stavmixer. Smaka av med citron och peppar. Förvara steken i sin egen sås i en täckt bunke i kylen tills den ska serveras. Den kan stå kallt i upp till tre dagar, det gör den bara godare. Skär köttet i skivor och värm i såsen helt kort.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *