Felixbarometern och Felix nya gröna Veggie-rätter

Sedan 2011 görs varje år den sk Felixbarometern. Det är en undersökning som Felix gör tillsammans med United Minds där man frågar svenska folket om deras relation till relation till vardagen och vardagsmaten. I år låg fokus på det gröna/vegetariska, det hälsosamma och det hållbara. Presentationen av årets undersökning hölls i fredags. Man presenterade Felixbarometern och Felix nya gröna Veggie-rätter. Jag kunde tyvärr inte vara på plats men har tagit del av resultaten som är mycket intressanta. Det är en diger undersökning men några av godbitarna tänkte jag delge även er!

Något som verkligen är kul är att 77% känner sig glada varje eller nästan varje dag. Det är en högre siffra än jag förväntade mig. Det tråkiga är bara att 24% beskriver sin vardag som stressig. Inte särskilt förvånande är det fler kvinnor än män som känner så.

Annat som undersökningen visar är att:

  • 63 % lagar mat hemma varje eller så gott som varje dag men så många som 64 % bestämmer vad de ska äta till middag samma dag, 58 % vill gärna ha tips på hur de ska klara vardagsmiddagen bättre
  • 52 % vill laga middag lika ofta som de gör idag och 63 % vill lägga mer tid på att laga bättre mat i framtiden
  • 61 % tycker att det är helt okej att köpa färdigmat
  • 49 % äter mer grönt idag jämfört med för 5 år sedan och 55 % säger att de kommer äta mer vegetarisk mat i framtiden
  • 39 % äter mindre kött idag jämfört med för 5 år sedan, 35 % äter mindre kött för hälsans skull
  • Det som är viktigast när man bestämmer vilken mat som skall ätas i vardagen är 1) att maten är god 2) att maten är hälsosam 3) att maten är varierad
  • Vitaminrik och tillsattsfri är viktiga krav för hälsosam mat, viktigare än att maten är fett- och kalorisnål
Felix Veggie-serien i smakerna Chipotle chili, Coconut bean curry, Halloumi Hotpot och Mexican Rice Bowl.

Felix Veggie-serien i smakerna Chipotle Chili, Coconut Bean Curry, Halloumi Hotpot och Mexican Rice Bowl.

Som en följd av att många tycker det är okej att köpa färdigmat och att fler vill äta vegetariskt kommer Felix ut med fyra nya frysta vegetariska färdigrätter varav två är veganska. Serien kallas Veggie-serien och kommer i smakerna Chipotle Chili, Coconut Bean Curry, Halloumi Hotpot och Mexican Rice Bowl. Det är fyra vegetariska grytor där fokus ligger på mycket smak och naturliga ingredienser.

Jag har fått hem dessa och det ska bli mycket spännande att testa. Jag och familjen väljer mer och mer att äta vegetarisk mat och älskar det. Hoppas verkligen att trenden håller i sig. Vi måste aktivt börja tänka på att ta hänsyn till hållbarhet och att vi bara har en planet. Dessutom är jag övertygad om att vi alla skulle må bra av att äta mer vegetabiliskt och mindre kött. Sen är det upp till var och en att hitta det som funkar för en själv utifrån den situation man befinner sig i.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Jenny skriver:

    Det var ju faktiskt en helt klart godkänd siffra. 🙂 Ja, en blandning är nog toppen, försöker med det hemma. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *