Goda dofter fyller huset
Det luktar ljuvligt hemma just nu. Jag har nyligen tagit ut ett helt nybakat bröd från ugnen och även njutit av en ljummen brödskiva med smör och ost. Mmmmmm! Det var länge sedan jag bakade matbröd (om man inte räknar de goda scones jag gärna och ofta bakar på lördagsmorgonar). Det har blivit mycket köpebröd på sistone. Jag har en hel drös med gratiskuponger på Pågen-bröd och jag älskar deras bröd. Jag har därför inte känt något större behov av att baka matbröd. Men nu har jag fått blodad tand igen. Lukterna som sprider sig här hemma och smaken av nybakat bröd finns det INGET köpebröd som slår.
Jag hade naturell filmjölk hemma som behövde ätas upp. Perfekt till bröd med bikarbonat som bara är att röra ihop och inte kräver jäsning. Jag valde att baka brödet som kallas Renées goda bröd. Jag gjorde vissa ändringar från ursprungsrecept. Det jag tog står i parantes.
Det här brödet är riktigt gott. Det kommer jag baka snart igen!
Renées goda bröd, 1 limpa
2 dl havregryn (1 dl rågflingor + 1 dl havregryn)
5 dl siktat dinkelvetemjöl (4 dl dinkelsikt + 1 dl dinkel fullkorn)
1 dl linfrön
1 dl russin (1/2 dl russin)
1 dl grovt hackade hasselnötter (1/2 dl grovt hackade hasselnötter)
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt (4 dl naturell filmjölk)
3 msk honung (1 msk agavesirap)
1 st äpple
2 msk blandade frön till topping
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke utom fröna som ska strös på brödet. Rör sedan ner yoghurt och honung. Riv i äpplena. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö på fröna. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera brödet med ett träspett – är det torrt så är brödet klart.
Senaste kommentarer