Happy food

Happy food

Happy food

Går det att servera och äta mat som ger oss friskare intellekt, gör oss bättre till mods och kan motverka psykiska sjukdomar? Ja, enligt världsledande forskare kan man det. I studier har man kunnat se att vår tarmflora har en direkt koppling till inte bara vår hälsa utan även vår psykiska hälsa och mående. Vi bör därför starta hemma i köket. Bra mat är ett billigt alternativ till läkemedel och saknar dessutom biverkningar. Redan läkekonstens fader Hipokrates sa ”Låt maten vara din medicin”. Att det inte betyder att maten måste smaka som medicin bevisas i den nya boken Happy Food – om hur mat och lycka hänger ihop.

Intressanta fakta och rön presenteras på ett enkelt sätt som alla kan förstå.

Intressanta fakta och rön presenteras på ett enkelt sätt som alla kan förstå.

Boken är skriven av vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och kocken Niklas Ekstedt. I boken blir vi guidade genom de senaste vetenskapliga rönen och forskningen om hur magen hjälper oss att trimma vår hjärna.

Uppfostra dina tarmbakterier.

Uppfostra dina tarmbakterier.

Vi får lära oss om våra viktiga tarmbakterier, hur de påverkas av stress, att de mår bra av vila och motion och får veta vilken mat som är bäst både för oss och våra bakterier. Vi får lära oss skillnaden mellan medelhavskost, skandinavisk och japansk mat och hur olika livsmedel påverkar vår tarmflora. Det förklaras varför färger, dofter och smaker inte bara påverkar våra ögon, näsa och smaklökar och hur vår tarmflora kan försvara oss mot gifter och svampangrepp.

Enkla och lättlagad recept på mat som gör gott för oss.

Enkla och lättlagad recept på mat som gör gott för oss.

Journalisten Henriks exposé av den vetenskapliga forskningen ackompanjeras av stjärnkocken Niklas som via sina recept omvandlar de vetenskapliga rönen till delikata och innovativa rätter som alla kan laga.

Gör dina egna syrade morötter.

Gör dina egna syrade morötter.

Der är viktigt att vi böjar se tarmen som ett ekosystem. I tarmen finns cirka 40 biljoner bakterier. Vi i västvärlden har runt 800-1000 olika arter. Urbefolkningen och människor som lever på ett traditionellt sätt har en mer varierad tarmflora med upp till 1600 arter. Det är ett tecken på att vi människor i väst äter allt för ensidigt. Artrikedomen är direkt kopplad till hälsa och ju friskare vi är desto artrikare är vi i tarmen. Bakterierna äter olika näringsämnen och de lever på olika platser i tarmen. Därför är det så viktigt att vi äter varierat. Det viktiga är att inse att det vi äter påverkar vår tarmflora som i sin tur påverkar vår hjärna och vårt mående. Genom att äta på ett sätt som göder alla bakterier i vår tarmflora kan vi leva ett friskare och gladare liv.

Läckra bilder på nyttig mat.

Läckra bilder på nyttig mat.

Några av tipsen vi får i boken som ska utmynna i bättre tarmflora är att äta mat enligt regnbågens alla färger, äta på regelbundna tider, undvika processad mat och socker, äta grönsaker varje dag, äta smakrik och väldoftande mat, gärna äta mat lagad på färska råvaror, äta varierat för att tillgodose samtliga bakteriers behov, inte röka, att motionera, ut och träffa folk och stressa mindre.

Mina hemgjorda mjölksyrade morötter enligt Niklas recept.

Mina hemgjorda mjölksyrade morötter enligt Niklas recept.

Det här är en lättläst och delvis rolig bok jag tycker alla ska läsa. Forskningen och rönen som presenteras är av stort intresse för oss alla. Är det så här måste vi alla börja agera och tänka om. Allt annat vore ansvarslöst, både mot oss själva och våra barn.

Hemgjord korv, hemgjort potatismos, färska och mjölksyrade grönsaker gör min mage superglad och frsik!

Hemgjord korv, hemgjort potatismos, färska och mjölksyrade grönsaker gör min mage superglad och frsik!

Recepten som ska hjälpa oss att må bättre känns fräscha och inspirerande. Inte allt för många ingående ingredienser utan verkar lätta att laga till och goda att äta. Jag är sugen på att laga till flera av rätterna. Hittills har jag bara hunnit att göra de syrade morötterna och de var fantastiskt goda. Just syrade livsmedel som surkål och andra syrade grönsaker, kefir och opastöriserad ost är superbra för en välmående tarmflora.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *