Julstök i köket

Ikväll har barnen och jag börjat vår tillverkning av julgotter. Först ut blev wienernougat och knäck. Barnen var jätteduktiga. De hjälpte till med det mesta och klarade det galant. Som belöning fick de dels slicka skålarna, dels ta provsmak av båda godissorterna. Vi ger alla högsta betyg till oss själva. Godiset smakade gudomligt! Bara hoppas att det finns något kvar till jul 🙂 !!

Wienernougat, ca 25 st

250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel

Rosta mandeln gyllenbrun i en stekpanna. Gör i ordning ett vattenbad och smält chokladen och nougaten och rör till en jämn smet. Häll ned den rostade mandeln och rör om. Lägg bakplåtspapper i en bytta/långpanna och häll ned smeten. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp. Skär i ca 25 bitar och ät och njut!!!

Knäck, ça 50 st

2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl socker
1/2 dl skållad och hackad mandel

Ställ ut knäckformar på en plåt eller bricka. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Doppa ner en digital stektermometer i kastrullen. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125°, 15-320 min. Vid 130° blir knäcken mycket hård. Tillsätt mandeln. Fördela knäcksmeten i formarna med två teskedar. Det måste gå ganska fort innan smeten stelnar. Förvara knäcken svalt i burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. ~ L I N N ~ skriver:

    Vinnaren av lucka 4 är nu presenterad (i samma inlägg) & även lucka 5 är uppe! http://linnhahne.blogg.se/category/julkalender-2012.html

  2. Erica skriver:

    Wienernougat är verkligen farligt gott, och så lätt att göra. 🙂 Vi gjorde en gång en version med hela valnötter och hasselnötter i, istället för flagad mandel. Även det blev en riktig höjdare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *