• Okategoriserade
  • 2

Korv, korv, korv och mera korv

Det färdiga resultatet

Det färdiga resultatet

I lördags eftermiddag startades projekt ”göra egen korv”. Det tog ett tag innan vi fattade hur vi skulle göra men när vi väl fått in tekniken gick det ganska snabbt. Det var inte så svårt faktiskt, tro det eller ej! Det var till och med ganska kul. I alla fall om man bortser från att vi var tvungna att göra klart korven sent en lördagskväll då vi påbörjade projektet bara någon timme innan vi skulle på middag hos min mamma och vi var därmed tvungna att ta en lång paus. Vid det laget hade ingen av oss någon uppfattning om hur lång tid det skulle ta. Totalt tog det nog lite drygt två timmar, inklusive malning av köttet och stoppning av korven.

Korven vi gjorde var julkorv och chilikorv. Receptet kommer från senaste numret av Allt om mat, julspecial.

Korv med två smaksättningar

Till ca 4½ kg korv

Grundsmet:
3 kg benfri fläskkarré
600 g potatis
1 liter mjölk 3%
3 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar
10 meter grisfjälster

Julkorv:
2 msk gula senapsfrön
1 msk grovt krossad kryddpeppar
2 tsk mald ingefära

Chilikorv:
1 knippe persilja
2 msk paprikapulver
1 msk anchochilipulver
2 tsk cayennepeppar
5 vitlöksklyftor

Koka potatisen mjuk. Skala och låt kallna. Koka upp mjölken och låt den kallna. Skär köttet i mindre bitar. Mal kött och potatis i en köttkvarn. Blanda med mjölken. Krydda med salt och peppar. Dela upp färsen i två bunkar.

Julkorv:
Blanda färsen med senapsfrön, kryddpeppar och ingefära.
Chilikorv:
Blanda färsen med hackad persilja, paprikapulver, anchochilipulver och cayennepeppar. Skala och pressa i vitlöken.

Skölj genom fjälstren med kallt vatten. Fyll fjälstren med vardera smet. Knyt till lagom storlek. Frys in korven eller tillaga den direkt. Julkorven pickas och sjuds i lättsaltat vatten med lagerblad och kryddpeppar ca 15 min. Chilikorven pickas och steks på medelstark värme runt om ca 15 min.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. mars 8, 2010

    […] till mitt hus) potatismos, Johnnys senap och grönsaker. Mycket gott! I julas gjorde vi vår egen fläskkorv och egen korv kommer vi garanterat göra ofta nu när grillsäsongen snart infinner sig. Den här […]

  2. mars 26, 2010

    […] Korv är gott, speciellt korv med högre kötthalt. Till våren och sommaren kommer vi göra mycket egen korv, så […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *