Köttfärsrulle med bacon i Crock-Pot
I veckan fick jag ett nyhetsbrev från Mitt kök där det bland annat tipsades om recept på kändisarnas bästa husmanskost. Kändisarna var Magdalena Forsberg, fd skidskyttedrottningen, och Eskil Erlandsson, politiker. Magdalena Forsberg känner jag väl till och hon verkar ha en sund och balanserad inställning till kost, hälsa och träning. Självklart ville jag laga till hennes favoritmat. Det blev köttfärsrulle med bacon i Crock-Pot.
En köttfärsrulle med kokt potatis och rivna morötter är en bra vardagsrätt, tycker Magdalena. Innehållet kan man variera efter säsong eller efter det man har hemma. Ursprungsreceptet är skrivet för tillagningen i ugn men själv tycker jag rätten blir både godare och saftigare vid tillagning i Crock-Pot. Följ bara receptet nedan men tillaga i Crock-Pot 6 timmar på låg effekt . De sista 30 minuterna tillsätter man grädden och tillagar på hög effekt. Beroende på hur mycket sås man vill ha kan man hälla ut en del av stekskyn som bildas i Crock-Pot innan man tillför grädden. Jag hällde ut det mesta och sparade bara ca 1 dl.
I själva köttfärsrullen böt jag ut dijonsenap mot Johnnys sötstarka senap och tog bara 1 dl riven västerbottenost. Sedan tillsatte jag 2 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk). När allt hade gått klart lyfte jag ut köttfärslimpan från Crock-Pot, hällde i lite kikkoman-soja och lingonsyltspad och vispade till en fin sås. Jag ångrar lite att jag bara tog 2 dl gräddmjölk för såsen var verkligen galet god! Följ receptet och ta 3 dl.
En kul och riktig god twist på den klassiska köttfärslimpan. En rätt hela familjen tog till sitt hjärta! Mums!
Magdalena Forsbergs köttfärsrulle med bacon, 4 port
500 g svensk nöt- eller älgfärs
1 gul lök
1 paket bacon
dijonsenap
3 dl riven Västerbottensost
3 dl grädde
oregano
salt och svartpeppar
Till servering:
kokt potatis
lingonsylt
rivna morötter
Lägg färsen i en skål och krydda med salt och peppar. Hacka eller riv löken fint och blanda ner i färsen. Ta fram ett bakplåtspapper och bred ut färsen så att du får ett jämnt ark. Bred på dijonsenap efter smak så det täcker färsen. Klipp bacon och stek den i en panna innan du strör den över färsen. Strö sedan över den rivna osten. Med hjälp av bakplåtspappret, rulla köttfärsen och lägg sedan hela rullen i en ugnsform eller Crock-Pot. Ta sjävklart bort bakplåtspappret.
Tillagar du i ugn – Häll över grädde och krydda med oregano. Stek i ugn på 225 grader i cirka 20 minuter. Tillagar du i Crock-Pot – tillaga 6 timmar på låg effekt. Efter sex timmar kan du om du vill hälla bort en del av vätskan. Tillsätt grädde och oregano och tillaga på hög effekt 30 minuter.
Skär i skivor och servera med kokt potatis, lingonsylt, rivna morötter och rucola.
Senaste kommentarer