Lussebullar

Lussebullar

Lussebullar

Idag var det dags för Lussebullsbak hemma hos oss. Men jag vet inte hur bra de egentligen blev. Eller bra blev dom, men smak och färg av saffran, det vetitusan!! Jag hade fått ”saffran” från mamma som hon köpt på Kanarieöarna, och jag tänkte att jag kan väl testa. Tog ganska mycket, men bullarna smakade inte särskilt mycket saffran och inte blev de särskilt gula heller. Det blev mer bullar än lussebullar. Goda såklart, men kanske måste jag baka en sats till. Vi har dock fullt i frysen så till första advent får de duga tycker jag!

Lussebullar, ca 50 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lättkesella
2 påsar saffran (1 g)
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
250 g mandelmassa

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir bland och smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under handduk ca 1 h. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut till två plattor. Bred smör på plattorna och riv över mandelmassa. Rulla ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. november 26, 2010

    […] Jag använde mitt gamla beprövade recept, ingen mening att experimentera med nya när man har säkra kort som smakar gudomligt. Bakar ni också till första advent eller väntar ni till […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *