Lyxa till det med nybakade scones
Vill man ha en extra bra start på morgonen tycker jag man ska njuta av rykande varma, nybakade scones. Antingen kör man det klassiska receptet eller testar något av de nyttigare varianterna, tex kvargscones, citron- och solrosscones eller honungsscones. De tar fem minuter max att röra ihop, 10-15 minuter i ugnen och sen är de klara för smör, marmelad och gärna en lagrad ost på toppen. Jag avnjöt mina klassiska scones med en kopp varm te till – så gott och bästa starten på helgen!
Klassiska scones, 4 kakor
4 dl lättmjölk eller lättyoghurt
100 gram smör
8 dl vetemjöl eller 4 dl vetemjöl och 4 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölk eller yoghurt och rör ihop till en deg. Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor. Skär två skåror i varje kaka i form av ett kors. Nagga kakorna med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 12 minuter. Servera nygräddade och varma!
Kesella-scones, 4 bröd
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl dinkelsikt
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ägg
2 dl lättkesella/kvarg
1 msk hela linfrön
Linfrö till garnering
Blanda mjölsorterna och bakpulvret och tillsätt därefter övriga ingredienser. Rör väl, klicka ut till 4 bullar. Strö på linfrö. Grädda på 225 grader i ca 10 minuter.
Citron- och solrosscones, 2 kakor
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl dinkel fullkorn
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 dl rostade solroskärnor
rivet skal från 1/2 citron
1/2 dl olja
1 dl mjölk
1 dl naturell lättyoghurt
Blanda mjöl, bakpulver, salt, solroskärnor och citronskal i en bunke. Tillsätt olja, mjöl och yoghurt och rör samman till en kladdig deg. Klicka ut degen i två kakor på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dom lite. Grädda mitt i ugnen, 250 grader i ca 10 min.
Honungsscones, 2 stora och 2 små
1.5 dl mjölk
35 g smör
0.5 dl fiberhavregryn
2.5 dl dinkelsikt
1 dl dinkel fullkorn
2 msk honung
0.5 dl russin
0.5 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
Blanda ihop de torra ingredienserna. Finfördela smöret i mjölblandningen. Häll ned övriga ingredienser och rör om. Baka ut till 2 större bullar och 2 mindre. Grädda i ugn 250 grader i ca 10 min.
Senaste kommentarer