Mina godaste pannkakor
Sommartid är picknicktid! Färdiglagad mat och en filt tas med ut. Njut vid stranden, till sjöss, på en bergsklippa, i en park, på en djurpark eller var man nu väljer att spendera sina lediga dagar. Pannkakor är perfekt picknickmat. Bara att steka hemma, fylla med valfri fyllning och packa ner i picknick-korgen. Inga bestick behövs heller (om man inte vill vara fin i kanten). Mina godaste pannkakor är de klassiska tunna pannkakorna.
Att steka pannkakor är lätt och framförallt så är de hemlagade nystekta pannkakorna fantastiskt goda! Mitt godaste recept är ett klassiskt recept som ger härligt frasiga pannkakor. För att pannkakorna ska bli tunna och frasiga så gäller det att inte ta för mycket smet, inte snåla med smöret och ha stekpannan lagom varm.
Variera sedan med olika tillbehör. Godast är trots allt grädde och sylt. Kan även göras mer matigt och fyllas med en god röra (kycklingröra, skagenröra, tonfiskröra) eller valfritt protein och sallad. För att nämna några exempel.
Jag stekte pannkakor för ett helt kompani och tog med på båten i förra veckan (mer om vår första längre båtresa kommer)! Jag böt ut en en tredjedel av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få mer struktur på pannkakan och använde lättmjölk eftersom det var vad vi hade hemma. Nyttigare men minst lika gott!
Vi åt pannkakorna till lunch. Så underbart gott! Ett pannkakskalas utan dess like! Blir favorit i repris vid nästa båtresa.
Vill man inte göra klassiska pannkakor kan man testa mungbönspannkaka, proteinpannkaka, ugnspannkaka, bananpannkaka eller GI pannkakor. Happy picknick-ing!
Klassiska pannkakor, 3- 4 port
2 ägg
6 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk smält smör
Vispa äggen och vispa i hälften av mjölken. Vispa i mjölet och saltet till en slät smet. Vispa ned resten av mjölken och smöret. Låt stå ca 30 min. Stek tunna pannkakor i stekpanna, teflon eller gjutjärn. Ha fett i pannan ifall det behövs (ifall de inte lossnar).
Vilken underbar idé! Jag ska göra bananpannkakor då jag och min karl ska ha på fredag picknick 🙂