Nyttig och god äppelkaka

Nyttig och god äppelkaka

Nyttig och god äppelkaka

Har ni liksom jag ett dignande äppelträd i trädgården? Röda, vackra otroligt goda och krispiga äpplen har vi på vårat träd. Men vi är många som brottas med lyxproblemet vad vi ska göra av våra goda äpplen. Ett tips är en riktigt nyttig och god äppelkaka. En äppelkaka som fungerar lika bra som den är men gärna serverad ljummen med vaniljglass eller hemgjord vaniljsås. Magiskt gott! Eftersom äppelkakan är riktigt nyttig kan man dessutom lika gärna njuta av den till vardags som till helg, till frukost som till fika. När helst man blir sugen alltså!

Äppelträdet på min tomt, fullt med röda krispiga supergoda äpplen.

Äppelträdet på min tomt, fullt med röda krispiga supergoda äpplen.

Hemligheten stavas Baksött från Hälsotreats (jag har köpt och betalat detta själv, har inte ens haft kontakt med företaget – totalt osponsrat inlägg med andra ord). Baksött är en hälsobakmix med naturligt ursprung. Den innehåller endast 20 kcal per 100 g (mot strösockrets 400 kcal per 100 g) och är ändå söt som socker. Bara att byta ut samma mängd socker mot baksött.

Jag utgick från ett helt vanligt sockerkaksrecept, minskade mängden smör och bytte ut sockret rakt av. Sedan stoppade jag i kanelstekta äpplen i kakan innan gräddning. Hur gott som helst! Visst, det blir en viss skillnad mot vanligt socker. Kakan blir lite mer kompakt jämfört med sockerkaka bakat med socker, men vet ni? Det kan jag stå ut med! Jag bakar och äter gärna socker och behöver inte hålla igen. Men inte ens jag mår bra av att proppa i mig socker för jämnan, balans är det bästa. Baksöt är ett riktigt bra alternativ för oss som vill kunna njuta ofta eller faktiskt behöver hålla igen på sockret.

Sockerkaka

3 ekologiska ägg
2 1/2 dl baksöt
1 tsk vaniljsocker
20 g smör
1 dl lättmjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
2 klyftade och skivade äpplen
Kanel
Smör till pannan

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, baksöt och vaniljsocker vitt och så pösigt du kan. Smält smöret och rör i lättmjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Stek äppelskivorna i lite smör i varm panna. Krydda med kanel efter önskemål och smak. Låt svalna något. Stoppa ned i fint mönster i smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt äppelkakan svalna något och stjälp sedan upp den på tallrik. Njut gärna ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.