Recept på godaste och nyttigaste brödet
Så här när sommaren och semestern bara är veckor ifrån de flesta av oss så verkar många lägga in sista rycket inför Beach 2015. Var och varannan verkar dra ner på kosten (många lite väl mycket om ni frågar mig), och framför allt på kolhydraterna vilket är otroligt idiotiskt. Kroppen behöver kolhydrater. För litet intag av kolhydrater gör en både korkad och minskar ens prestations- och återhämtningsförmåga. För att må och fungera bra ska man se till att äta balanserat av både kolhydrater, fett och protein.
Bröd är en fantastiskt bra kolhydratskälla. Och en mycket god sådan dessutom. Jag skulle inte kunna leva utan bröd! Gärna ett nybakat ljummet bröd med smör och något gott pålägg på. Sedan finns det ju bra och dåliga bröd. Ljust, vitt bröd är fantastiskt gott men innehåller ofta inte direkt mycket näring. Det kan man äta någon gång då och då om man nu vill hålla igen. Ett bra bröd innehåller fullkorn och fiber och endast små mängder tillsatt socker. Välj gärna nyckelhålsmärkt bröd eller baka ditt eget som du har koll på vad det innehåller.
Idag bakade jag mitt fantastiskt goda och nyttiga hälsobröd. Otroligt lättbakat, gott, nyttigt och perfekt att anpassa efter vad som finns hemma i skåp och skafferi. Den här gången passade jag på att byta ut havregryn och rågflingor mot Pauluns supergrötmix som behövde ta slut. Keson bytte jag ut mot en burk öppnad kvarg. Resultatet blev ett saftigt och smakrikt bröd som bara gör gott för kropp och knopp!
Se nu till att ge kroppen det den behöver! Du vill väl må bra och ge dig själv de bästa förutsättningarna för ett långt och lyckligt liv!
Hälsobröd, 1 limpa
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
2 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
1 dl rågsikt
1 dl hela linfrön
0.5 dl gojibär
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
250 ml Cottage Cheese Lätt
1.5 dl lättmjölk
1 rivet äpple
Kanel efter smak
Ev blandade frön till topping
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner keso och mjölken. Riv i äpplet. Krydda lite lätt med kanel. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö på frön till topping. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera brödet med en potatissticka, är brödet torrt så är brödet klart.
Åh måste testa! Ser ljuvligt ut. Kram