Recept på godaste och nyttigaste brödet

Så här när sommaren och semestern bara är veckor ifrån de flesta av oss så verkar många lägga in sista rycket inför Beach 2015. Var och varannan verkar dra ner på kosten (många lite väl mycket om ni frågar mig), och framför allt på kolhydraterna vilket är otroligt idiotiskt. Kroppen behöver kolhydrater. För litet intag av kolhydrater gör en både korkad och minskar ens prestations- och återhämtningsförmåga. För att må och fungera bra ska man se till att äta balanserat av både kolhydrater, fett och protein.

Bröd är en fantastiskt bra kolhydratskälla. Och en mycket god sådan dessutom. Jag skulle inte kunna leva utan bröd! Gärna ett nybakat ljummet bröd med smör och något gott pålägg på. Sedan finns det ju bra och dåliga bröd. Ljust, vitt bröd är fantastiskt gott men innehåller ofta inte direkt mycket näring. Det kan man äta någon gång då och då om man nu vill hålla igen. Ett bra bröd innehåller fullkorn och fiber och endast små mängder tillsatt socker. Välj gärna nyckelhålsmärkt bröd eller baka ditt eget som du har koll på vad det innehåller.

Gott och nyttigt hälsobröd.

Gott och nyttigt hälsobröd.

Se till att ge kroppen det den behöver!

Se till att ge kroppen det den behöver!

Idag bakade jag mitt fantastiskt goda och nyttiga hälsobröd. Otroligt lättbakat, gott, nyttigt och perfekt att anpassa efter vad som finns hemma i skåp och skafferi. Den här gången passade jag på att byta ut havregryn och rågflingor mot Pauluns supergrötmix som behövde ta slut. Keson bytte jag ut mot en burk öppnad kvarg. Resultatet blev ett saftigt och smakrikt bröd som bara gör gott för kropp och knopp!

Inte bara gott, vackert är det också.

Inte bara gott, vackert är det också.

Vem blir inte sugen?!

Vem blir inte sugen?!

Se nu till att ge kroppen det den behöver! Du vill väl må bra och ge dig själv de bästa förutsättningarna för ett långt och lyckligt liv!

Hälsobröd, 1 limpa

1 dl havregryn
1 dl rågflingor
2 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
1 dl rågsikt
1 dl hela linfrön
0.5 dl gojibär
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
250 ml Cottage Cheese Lätt
1.5 dl lättmjölk
1 rivet äpple
Kanel efter smak
Ev blandade frön till topping

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner keso och mjölken. Riv i äpplet. Krydda lite lätt med kanel. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö på frön till topping. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera brödet med en potatissticka, är brödet torrt så är brödet klart.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Jenny skriver:

    Åh måste testa! Ser ljuvligt ut. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *