Redo för en Sockerdetox med Filippa Salomonsson
Kanske har du liksom jag njutit av en lång, avslappnad och härlig sommarsemester? I Sverige eller utomlands, på landet eller i storstan, med eller utan sol – ja, njutit av lediga dagar har de flesta av oss. Har det blivit lite väl mycket av det goda som grillat kött och korv, köpta potatissallader och gratänger, feta såser och mängder av efterrätter, godis och glass?! Absolut inget fel med det, vi måste få njuta av det vi tycker är gott utan dåligt samvete. Men nu när hösten är här kanske du vill ta nya tag både vad gäller kost och träning.
Jag har här på bloggen redan recenserat en hel del tränings- och kokböcker som kommer i dagarna och vad som är de hetaste trenderna just nu är att äta rent (eat clean, clean eating), vegetariskt och glutenfritt. Sedan kan man själv välja vilken nivå man vill lägga sig på. Anamma allt eller plocka valda delar.
Ytterligare en bok på samma tema är Sockerdetox, 3-veckorsprogram med renande och stärkande mat av Filippa Salomonsson. Jag har tidigare haft förmånen att träffa Filippa och hon är verkligen en inspirationskälla! Sedan några år tillbaka är Filippa vegetarian, brinner för raw food och försöker äta så mycket växtbaserat och rent som möjligt. Tidigare har hon i perioder varit maktlös i sitt förhållande till sötsaker. Hon använde sig av socker för att tysta ner sina cravings, hantera stress, hitta glädje och stöd. Dock fann hon aldrig vad hos sökte i sockret, det fann hon stället när socker försvunnit ur bilden. Då fick hon äntligen klarhet. Socker blev Filippas sätt att undvika sina känslor och en ursäkt till att inte behöva hantera situationer som krävde uppmärksamhet och närvaro. Idag är hon fri från sockrets grepp och kan äta sötsaker utan att det uppstår en ångestladdad inre konversation i huvudet.
Idag är Filippa en holistisk hälsocoach för kvinnor i alla åldrar. Hon brinner för att hjälpa andra som är i samma situation som hon själv var. Med hjälp av boken Sockerdetox ska hon guida oss steg för steg till en ny relation till socker. Vi får veta vad socker är, varför det är dåligt och varför en sockerdetox är bra för oss. Vi blir presenterade för clean eating och personal eating. Mat är personligt med några grundregler vi alla mår bra av att följa är att äta så helt, rent, säsongsbaserat, ekologiskt och grönt som möjligt. Dina matval ska spegla just dina behov. Vad behöver din kropp för att må bra. Snegla inte på grannen vad hen äter. Vi får massor av starttips och exempel på fallgropar man kan hamna i.
Sedan följer sockerdetoxprogrammet. Det är receptschema, inköpslista för varje vecka och övning i att skriva egen affirmation samt mindful eating. Det ges förslag på vad man ska rensa ut från kyl, frys och skafferi och vad man istället ska fylla på med. Vi får on-the-go tips som är bra att ha i baktanke under de tre veckorna detoxen pågår. Icke att förglömma några värdefulla råd på vägen hur man skapar en hälsosam livsstil efter programmet. Man kan lägga till frukt, kött eller ”vanlig” mat efter vad som passar en själv bäst. Det viktiga är att komma ihåg att man ska skapa ett sätt att äta som ska fungera livet ut.
Kapitlet med recept inspirerar verkligen! Det är massor med vegetariska rätter sm går snabbt att tillaga, är rika på protein, bra fetter, vitaminer och mineraler, dvs alla ämnen som kroppen behöver för att släppa sockerkänsligheten. Vad sägs till exempel om kokospannkakor med ricottatopping, powerlimpa med avokado, färgglad quinoabowl, glutenfri blomkålspizza och red hot thai curry men även sötsaker som jordgubbsglass och söta kanelpopcorn.
Senaste kommentarer