Rödkålssallad i Crock-Pot
Nu lägger jag handen vid det sista inför julafton på lördag. Idag gjorde jag hemgravad lax som ska stå till sig i ett par, tre dagar innan den är färdig att äta. Jag gjorde också en omgång av en av mina ”gröna” måsten på julbordet, rödkålssallad. Självklart blev det rödkålssallad i Crock-Pot. Har man en crock-pot ska man självklart använda denna, dels så ofta man kan, dels till denna rätt i synnerhet. Att tillaga mat i crock-pot lockar fram smaker som vid konventionell tillagning inte alltid kommer fram.
Den här rödkålssalladen är riktigt enkel att göra. Bara att lägga ner allt i crock-pot (man kan själv välja om man vill fräsa på kål, lök och äpple innan man lägger ner i grytan – jag har testat båda och inte märkt någon större skillnad) , sätta på svag värme i 5 timmar, gå iväg till jobbet och komma hem till det färdiga och väldoftande resultatet. Lägg i varma, rena burkar och förvara i kyl.
Mjuk men ändå krispig kål med fantastiska smaker. Inte alls så där sötsliskig som den man köper färdig på burk. Här får kålen, löken och äpplet framträda istället. Helt perfekt i min smak! Vill man ha mer sötma kan man självklart öka på mängden vinbärsgelé eller honung.
Passar perfekt till all övrig god julmat.
Rödkålssallad, 2 burkar
1 rödkålshuvud, ca 1 kg
1 gul lök
2 syrliga äpplen
2 msk smör
5 kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
1 tsk salt
1 msk vinäger
2 msk vinbärsgelé eller honung
Skär kålen i klyftor och skär bort stocken. Strimla kålen. Skala löken och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Fräs kål och lök i omgångar i smör i en gryta eller stor stekpanna. Tillsätt äpple och övriga ingredienser. Häll över i en Crock-Pot. Låt gå på svag värme i cirka 5 timmar.
Senaste kommentarer