Rökeriet på Fjäderholmarna

Restaurang Rökeriet.

Restaurang Rökeriet.

En god bit mat och/eller gott fika hör till när man åker på utflykt tycker jag. Det blir ofta det som sätter pricken över i! Under min och familjens besök på Fjäderholmarna i veckan passade vi på att äta lunch på den mycket trevliga Restaurang Rökeriet som ligger precis bredvid kajen där Strömma-båten ligger till. Restaurangen har verkligen Stockholms bästa läge direkt vid vattnet med en havsutsikt som heter duga. Man kan sitta där länge, avnjuta en god bit mat och dryck och se fåglar och båtar passera förbi. Inomhusdelen är inte tokig den heller med sin mysiga maritima utsmyckning och stora panoramafönster ut mot vattnet.

Restaurang Rökeriet består dels av en restaurangdel, dels av en cafédel där man tex kan köpa med sig färdiga tallrikar och dryck som kan ätas på bryggan, vid någon av alla bänkar, klippor, stränder eller varför inte köpa med hem?! All mat tillreds på plats. Räkorna och laxen röker de dagligen med en blandning av En- och Alspån efter gammalt traditionellt recept. Galet goda kan jag intyga!

Mysig restaurangmiljö både inne och ute.

Mysig restaurangmiljö både inne och ute.

Vi åt som sagt i restaurangdelen. Trots att solen sken gjorde de aggressiva måsarna att vi fick avnjuta vår lunch inomhus. Den ombonade inomhusmiljön med utsikt stod sig minst lika bra! Man tror vid första anblicken att restaurangen kanske inte är särskilt barnvänlig, men skenet bedrar. Den fina dukningen var inga problem och när barnen fick myror i rumpan mellan rätterna kunde de gå runt och kika in i köket, springa ut på bryggan eller gå iväg en snabbis till lekplatsen ett stenkast bort. Personalen var dessutom oerhört gulliga mot barnen och vi fick alla service i toppklass! Inget var omöjligt att ordna till!

Perfekt att kunna kika in i köket!

Perfekt att kunna kika in i köket!

Kocken bjöd oss på Oxhjärtstomater - direktimporterade från Italien.

Kocken bjöd oss på Oxhjärtstomater – direktimporterade från Italien.

Maten då? Det finns oerhört många goda rätter att välja på i menyn. Självklart finns det speciella barnmenyer eller så kan man ta halva vuxenportioner. Det finns allt från skaldjur, fisk, biffar till kött. När man besöker en skärgårdskrog och ett rökeri tycker jag det är självklart att man ska passa på att njuta av det som havet har att erbjuda. Visst är jag är en köttmänniska, men kött kan jag äta en annan gång! Här gäller fisk och skaldjur!

Toast Skagen med Kalixlöjrom.

Toast Skagen med Kalixlöjrom.

Torskrygg.

Torskrygg.

Rökt lax.

Rökt lax.

En oerhört god lunch avnjöts. Gustaf som älskar räkor valde en hel Klassisk Toast Skagen gjord på handskalade räkor, MSC-märkta, toppad med Kalixlöjrom. Utan grönsaker ska tilläggas. Han är tydligen allergisk mot det, hmmm…. Ojojoj, vad han åt och njöt. Slurp sa det bara! Han är oerhört kräsen så det här är ett riktigt toppenbetyg! Filippa valde Lättrimmad krokfångad torskrygg från Island som serveras med dill & gräslökssås samt dillkokt färskpotatis. Hon älskar mat och det här blev verkligen uppskattat. Såsen var tydligen outstanding! Kul att barnen gillar fisk och skaldjur. Jag och mamma åt Husets varmrökta lax på en sallad av spröda primörer samt svensk färskpotatis, Äpple- & färskostcrème. Jag älskar rökt fisk och det här kan vara den godaste jag ätit. Perfekt rökt och med en smak som heter duga! Mjäll och fin i konsistensen! Primörer och färskpotatis var krispiga och den goda färskostcremen harmoniserade perfekt till rätten. Mums!

Glass med grädde och jordgubbar.

Glass med grädde och jordgubbar.

Chokladfoundant.

Chokladfoundant.

Fläderpannacotta.

Fläderpannacotta.

Till efterrätt blev det lite bakvänt. Vi vuxna valde klassiska barnefterrätter medan barnen valde efterrätt med mer vuxna smaker. Gustaf åt Chokladfoundant med vit tryffel som serveras med havtorns- & pistagekompott samt tonkacréme. Jag förstod att han inte skulle röra tillbehören (och hade helt rätt) så vi tog grädde på sidan också. En perfekt gräddad foundant som med sin inbakade tryffel var en riktig höjdare! Filippa njöt av en Fläderpannacotta som serveras med rabarber & jordgubbar. Hon älskade den (jag gillar inte fläder, lite för blommigt och sött för min smak). Mamma och jag åt Vaniljglass som serveras med färska jordgubbar, lätt vispad grädde och bärcoulis. Ord är överflödiga! Mums! Lite mycket grädde bara om jag ska hitta något att hacka på.

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Restaurang Rökeriet. Stockholms bästa utsikt, gudomlig mat och riktigt bra service. Precis det som sätter guldkant på tillvaron!

Självklart kan man köpa med mat hem!

Självklart kan man köpa med mat hem!

Fyra av förrätterna fick följa med mig hem från cafét (Rökta räkor med aioli, Toast Skagen med Kalixlöjrom, Rökeriets skärgårdstallrik med ett urval av dagens rökning samt Prosciutto med färskostcrème). Till kvällsfika delade barnen på toasten och jag och Mattias njöt av prosciutto och rökta räkor. Mattias blev lika förtjust som vi! Toppenbetyg!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *