Småländsk ostkaka
I veckan gjorde jag något helt fantastiskt. Hemgjord ostkaka. Inte vilken ostkaka som helst utan äkta småländsk ostkaka. Jag gjorde halva satsen ostkaka i ugn, andra halvan i Crock Pot. Vilket tillagningssätt man väljer att använda är en smaksak. Lika lyckat resultat med båda! Min enda rekommendation är att man gör ostkakan minst 3-5 cm hög. Då blir den verkligen len och krämig.
Det jag har valt att göra är en traditionell småländsk ostkaka. Den består av vispad ostmassa, grädde, socker, ägg och knaprig mandel. Ostkakan tar lite tid att göra men det är inte särskilt svårt. Det svåraste var att få tag på ostlöpe. Efter en shoutout på Instagram lyckades Apoteket lägga undan en flaska till mig, den sista i Sverige enligt deras egen utsaga. I övrigt gick det som en dans.
Tänk att jag aldrig gjort egen ostkaka förut. Resultatet blev helt fenomenalt – magiskt gott! Krämig, smakrik och smälter i munnen. Inte alls som de helfabrikat man kan köpa i affären som jag annars gillar. Det här är liksom ostkaka 2.0.
Ostkakan är en dessert som ofta serveras till jul. För extra julig smak, tillsätt ett gram saffran till ostmassan. Självklart ska den sedan serveras ljummen med fluffig grädde och jordgubbssylt.
Småländsk ostkaka, 8 port
5 liter mjölk
1.5 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
50 g sötmandel
4 bittermandel
2.5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
3 ägg
Värm mjölken på spisen till 35°C. Vispa i mjölet och tillsätt ostlöpe. Rör om och låt stå ca 30 minuter. Rör om igen så att vasslen separerar. Låt stå ytterligare 30 minuter.
Fukta en tunn kökshandduk eller silduk och lägg den i ett durkslag. Ställ durkslaget i en bunke. Häll massan i durkslaget och låt rinna av över natten i kylskåp.
Skålla söt- och bittermandeln i kokande vatten. Mal den sedan fint i en mandelkvarn eller liknande.
Häll den avrunna ostmassan i en ren bunke. Vispa ner grädde, socker, ägg och mandel i ostmassan.
Ugn: Smörj en form och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1-1.5 timme. Tiden beror på hur tjock man väljer att göra sin ostkaka. Kolla till då och då.
Crock Pot: Smörj Crock Pot. Lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll i smeten. Lägg en kökshandduk mellan tillagningsenhet och lock. Grädda på svag värme i ca 3 timmar. Tiden beror på hur tjock man väljer att göra sin ostkaka och vilket märke på pottan man har. Kolla till då och då. Vill man inte lägga smeten direkt i tillagningsenheten går det lika bra att smörja en metallform, hälla ned smeten i denna och sedan ställa den fyllda metallformen i Crock Pot och tillaga enligt ovan.
Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och sylt.
Måste vara a 5 dl mjölk väl. 5 liter till 8 portioner verkar lite mycket… eller?
Nej, 5 LITER mjölk ska det vara!