Stallhagen pub och ölbryggeri

När jag befinner mig i ett nytt land eller på annan ort tycker jag att det riktigt kul att pröva de lokala specialiteterna och råvarorna. Det blir ett sätt att upptäcka landet/orten.

Välkommen till Stallhagens bryggeri, Pub Stallhagen, Stallhagen gårdsbutik och amfiteatern Stallhalla!

Välkommen till Stallhagens bryggeri, Pub Stallhagen, Stallhagen gårdsbutik och amfiteatern Stallhalla!

Befinner man sig på Åland får man inte missa att dricka det åländska ölet Stallhagen. Det säljs dessutom inte bara på Åland utan har blivit en stor exportsuccé och finns nu i många andra länder, självklart även Sverige (tillhör beställningssortimentet på Systembolaget). Stallhagen bryggs på Åland i Grelsby 18 km från Mariehamn och går jättebra att besöka.

Jag och Mattias tycker om att pröva nya ölsorter och lära oss mer om kombinationen mat och öl så självklart passade vi på att boka in oss på ett bryggeribesök med tillhörande middagspaket. I priset ingår då bryggerivisning, ölprovning av fyra sorters öl, förrätt, en valfri varmrätt inklusive en måltidsdryck samt efterrätt och kaffe. Mycket prisvärt!

Christian Ekström ger oss en privat guidning i bryggeriet.

Christian Ekström ger oss en privat guidning i bryggeriet.

Inne i hjärtat av bryggeriet.

Inne i hjärtat av bryggeriet.

Handgjort kvalitetsöl från Stallhagen.

Handgjort kvalitetsöl från Stallhagen.

Den som höll i guidningen var ingen mindre än Christian Ekström, ägaren av Pub Stallhagen, en gastropub precis vid Stallhagens bryggeri. Det var dessutom han som var med och dök och hittade världens äldsta champagne på havets botten för 5 år sedan. Christian visade oss runt i bryggeriet och lärde oss allt om Stallhagens bryggprocess, råvaror och tillvägagångssätt, olika ölsorter och bryggeritraditioner och vad Stallhagen har för öl i sitt sortiment. Det var bara jag och Mattias med på guidningen (barnen väntade snällt vid bordet i restaurangdelen) så det vara bara att ösa på med alla frågor vi hade. Otroligt intressant och lärorikt!

Dagens meny på Pub Stallhagen.

Dagens meny på Pub Stallhagen.

Inomhus finns plats för 60 matgäster.

Inomhus finns plats för 60 matgäster.

Välfylld bar!

Välfylld bar!

Duktiga trubadurer underhåller matgästerna!

Duktiga trubadurer underhåller matgästerna!

Sedan väntade ölen och maten. Pub Stallhagen satsar på att servera god öl och mat i en omgivning med stämning och trivsel. Maten lagas med omtanke och inspiration från lokala traditioner. Menyerna varierar och bygger alltid på färska närproducerade råvaror (blev prisbelönta för detta 2012), även ekologiska så ofta som möjligt. Restaurangen är ganska liten (rymmer 60 personer), men det finns en stor uteservering om vädret tillåter. Vissa kvällar är det musikunderhållning inne i restaurangen. När vi var där var det två trubadurer som verkligen var duktiga!

Fyra olika Stallhagens öl - från ljus till mörk.

Fyra olika Stallhagens öl – från ljus till mörk.

Mycket spännande att testa och jämföra de olika sorterna.

Mycket spännande att testa och jämföra de olika sorterna.

Barnens limonad som var helt magiskt god!

Barnens limonad som var helt magiskt god!

Ost,  marmelad och korv!

Ost, marmelad och korv!

Vi fick in fyra öl vardera (inga små smakprov här inte!). Stallhagen Honungsöl, Stallhagen Bluberry ale, Stallhagen IPA, Stallhagen Baltic porter. Från ljus till mörk öl. Otroligt smakrika och goda med sina egna karaktärer. Doft, smak och konsistens var helt skilda åt. Till detta åt vi en jättegod åländsk ost med maskrosmarmelad och en kryddig ölkorv. Barnen bjöds på en helt fantastiskt god äppeldryck med kanelsmak, Lejonlimonad från Amalias Limonadfabrik, speciellt framtagen för en föreställning om Lejonkungen som kommer spelas ute på amfiteatern i Stallhalla, precis utanför puben. Jag hade kunnat sluka hela flaskan själv! De fick också dricka en jordgubbslimonad från samma tillverkare som också var gudomlig! Christian satt hos oss genom hela middagen och vi pratade om öl, mat, djur, alla hans projekt och allt annat mellan himmel och jord. Vilken underbar och driftig kille. Han har många järn i elden och verkar ro i hamn de flesta. Vi gillade honom allihop!

Pulled pork med smörstekt bröd, potatis, coleslaw och äppelmos.

Pulled pork med smörstekt bröd, potatis, coleslaw och äppelmos.

Till huvudrätt valde jag och Mattias pulled pork med smörstekt åländskt bröd, färsk potatis, coleslaw, äppelmos och barnen pubkorv med paprikakräm. Magiskt gott (och otroligt billigt, känns som ett underpris)!

Glass med jordgubbar och chokladsås.

Glass med jordgubbar och chokladsås.

Till efterrätt tog vi in vaniljglass med jordgubbar och chokladsås. Krämig glass med fin smak av vanilj, smakrika jordgubbar och en chokladsås från himmelriket.

Mätta och mycket nöjda betalade vi och tackade för oss. En sak är säker, hit kommer vi tillbaka! Vi kommer även beställa hem Stallhagen från Systembolaget. Vi gillade verkligen ölen!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *