Tjälknul på hjortstek
Vilt är verkligen gott. Vi som inte känner någon som jagar får betala ganska, eller i flera fall, mycket högt pris för vårt viltkött men det är det värt. Smaken är fantastisk och man kan laga många spännande rätter. Jag fick blodad tand av tjälknulen jag gjorde på älgstek för inte så länge sedan. Till middag ikväll blev det tjälknul på hjortstek. Till detta kokt potatis, brunsås, hemgjord lingonsylt och grönsaker. Riktigt, riktigt gott! Köttet var mört, smakade gudomligt och passade perfekt till kvällens tillbehör.
Tjälknöl (Tjälknul), ca 4-6 port
1 kg fryst älgstek eller annat viltkött
Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
7 svartpepparkorn
5 enbär
2 lagerblad
Sätt ugnen på 75°C. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen ca 8 timmar. Kolla innertemperaturen i köttet. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt.
Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och förslut påsen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt. Skär köttet i tunna skivor.
Mums, så gott kram Diana